Orthodontische zorg

Orthodontie is het specialisme in de tandheelkunde dat zich bezighoudt met het optimaliseren van de stand van tanden in de kaken. Tandheelkunde gericht op de ontwikkeling van een regelmatig gebit. We behandelen afwijkingen door een verkeerde groei van de kaken en afwijkingen die te maken hebben met een onregelmatige stand van het gebit. Vaak gaat het om een combinatie hiervan.

SPECIALISME BINNEN DE MONDZORG

Onze orthodontisten zijn tandartsen die na hun studie tandheelkunde een vierjarige fulltime specialistenopleiding orthodontie aan de universiteit afgerond hebben . De tandartsopleiding en de orthodontische specialisatie duren samen minstens negen jaar. Behalve dat ze uitgebreide tandheelkundige kennis hebben opgebouwd, hebben onze orthodontisten zich ook vier jaar lang – ongeveer 1.400 uur per jaar – gespecialiseerd. Er zijn in Nederland zo’n 8.775 tandartsen en 275 orthodontisten. Onze orthodontisten zijn zowel ingeschreven in het BIG-register (voor het basisberoep tandarts) als in het Specialistenregister van de Nederlandse Maatschappij voor Tandheelkunde.

VERWIJZING

Als de tandarts bij de periodieke controle problemen bij de ontwikkeling van je gebit ziet, zal hij/zij je doorverwijzen naar een orthodontist. De verwijzing is sterk afhankelijk van de groei van je kaken en de doorbraak van je tanden en kiezen. Ook zonder verwijzing kunt u uzelf of uw kind bij een TopOrtho-praktijk aanmelden.

PRAKTIJK EN TEAM

Onze praktijken zijn volledig ingericht op beugelbehandelingen. Deze voeren we in teamverband uit. Altijd onder leiding van de orthodontist. Er is voortdurend overleg over de wijze waarop we de behandeling optimaal – dus zo efficiënt en effectief mogelijk – kunnen uitvoeren.

BEHANDELPLAN

Op basis van de verwijzing van je tandarts, het consult en onderzoek bekijkt de orthodontist wat de beste behandelmethode is. Vervolgens stellen we een persoonlijk behandelplan met kostenoverzicht dat we met je bespreken. Daarbij komen ook de beperkingen en mogelijke risico’s van een orthodontische behandeling aan de orde. De informatie over de ongemakken en risico’s is ook vastgelegd in het ‘Informed consent’-formulier dat je van ons krijgt.

PIJNKLACHTEN

Pijnklachten? Ga eerst naar onze ortho-ehbo. Staat hier geen oplossing bij? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de praktijk, zodat we je dezelfde (werk)dag nog kunnen helpen. Als de praktijk gesloten is, geeft ons antwoordapparaat het telefoonnummer van de nooddienst door. Deze dienst is bedoeld voor zeer dringende zaken, niet voor bijvoorbeeld losse brackets of retentiedraden. Hiervoor kun je de eerstvolgende werkdag de praktijk bellen.