Advies

In onze praktijken en op de site proberen we je zo goed mogelijk te informeren over de behandeling, het gebruik van een beugel en wat te doen bij eventuele problemen. Ook vind je hier antwoorden op veelgestelde vragen. Daarnaast kun je lezen wat een beugel kan doen voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Beugels bij kinderen

Al op jonge leeftijd kunnen kaak- en tandafwijkingen ontstaan. Deze zijn vaak erfelijk of te wijten aan het veel zuigen op een duim, vinger of speen. Bij kleine kinderen kunnen mondademhaling en slappe houdingsspieren de ontwikkeling van gebit, gezicht en zelfs de gezondheid beïnvloeden. Voorkomen is beter dan genezen!

Benieuwd of jij een beugel nodig hebt? Bekijk dan deze pagina meer meer informatie over beugels bij kinderen.

Preventieve orthodontie

Bij preventieve orthodontie gaat het om het behandelen van afwijkende mondgewoonten van kinderen, liefst zo vroeg mogelijk. Vaak werken we hierbij nauw samen met een gespecialiseerde logopedist. Heeft u de indruk dat uw kind gewoontehandelingen of bewegingen die negatief zijn voor de gebitsstand vertoont? Praat erover met uw tandarts of neem contact met ons op. Zo kunnen we voorkomen dat uw kind op latere leeftijd een uitgebreidere behandeling moet ondergaan, voorafgaand aan én indien mogelijk ter voorkoming van een orthodontische behandeling.

Jongeren

Er goed uitzien én je goed voelen: een mooie glimlach hoort daar gewoon bij. De beste leeftijd voor een beugelbehandeling ligt meestal tussen de 10 en 16 jaar. Dan is de kaakgroei nog goed te beïnvloeden, waardoor de behandeling makkelijker is. Ook is door het wisselen meer ruimte gekomen. Soms moet de kaak eerst nog verder groeien voordat met de behandeling gestart kan worden. Vraag gerust aan je tandarts of hij denkt dat je op korte of lange termijn ‘aan de beugel’ moet.

Waarom een beugelbehandeling?

Er zijn verschillende redenen voor een beugelbehandeling bij jongeren vanaf 10 jaar:

  • De tanden staan scheef;
  • De onderkaak en bovenkaak nemen ten opzichte van elkaar een verkeerde stand in;
  • De tanden en kiezen van de onder- en bovenkaak passen niet goed op elkaar;
  • Tanden komen niet door vanwege ruimtegebrek;
  • Er is iets fout gegaan tijdens de aanleg van de tanden: de vorm klopt niet of er mist een tand.

Esthetische, facial driven of functionele orthodontie?

Staan je tanden niet helemaal recht, heb je een spleetje tussen je tanden of mis je een of meer tanden? Met ‘esthetische orthodontie’ zorgen we samen voor een regelmatig gebit en een mooie glimlach. Is je gebit mooi, maar past het niet helemaal bij je gezicht waardoor het lijkt alsof je mond iets naar binnen valt of net naar buiten staat? Met ‘facial driven orthodontie’ bereiken we de juiste ondersteuning bij de ontwikkeling van je gezicht. Zo vormt je gebit een harmonieus geheel met de rest van het gezicht. Sluiten je tanden niet goed op elkaar en heb je daardoor een open beet en kun je niet goed bijten en kauwen? Of adem je door je mond? Dan gaan functie en vorm van je gebit niet goed samen. Misschien voel je je hierdoor ook wel niet altijd prettig. Bij ‘functionele orthodontie’ behandelen we niet alleen je gebit, maar trainen we ook je mondspieren voor een mooie glimlach.

Beugels bij volwassenen

Het loont ook om op latere leeftijd je tanden en kiezen te laten rechtzetten. Met een beetje geluk heb je er zeker 20 of 30 jaar plezier van. En doordat de technische ontwikkelingen in de orthodontie razendsnel gaan, is steeds meer mogelijk. Een afwijkende stand van het gebit en vooral van de kaken kan in sommige gevallen lichamelijke klachten geven, zoals pijn in de kaakspieren, hoofdpijn en nekpijn. In dat geval is er een medische aanleiding voor orthodontie. Ook komen volwassenen bij een orthodontist terecht omdat hun gebit na een val of ziekte beschadigd is geraakt, waarna het scheef is komen te staan.

Mensen vinden het steeds belangrijker dat hun gebit er goed uitziet. Het liefst je leven lang. Hierdoor kiezen steeds meer volwassenen voor een beugelbehandeling. Begrijpelijk, want met een regelmatig gebit is de kauwfunctie optimaal en is er minder kans op cariës en tandvleesziekten. Bovendien geeft het een mooie glimlach: meer dan een kwart van de mensen die zich in Nederland bij een orthodontist meldt, is ouder dan 18 jaar. Zelfs boven de 60 jaar starten mensen nog beugelbehandelingen. Veel volwassenen kiezen voor een minder zichtbare of onzichtbare behandeling zoals een beugel van Invisalign of de witte/keramische brackets. Lees hier meer over beugels bij volwassenen.

Pijnklachten?

Heb je pijnklachten? Ga eerst naar onze ortho-ehbo. Staat hier geen oplossing bij? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de praktijk, zodat we je dezelfde (werk)dag nog kunnen helpen. Als de praktijk gesloten is, geeft ons antwoordapparaat het telefoonnummer van de nooddienst door. Deze dienst is bedoeld voor zeer dringende zaken, niet voor bijvoorbeeld losse brackets of retentiedraden. Hiervoor kun je de eerstvolgende werkdag de praktijk bellen.