Soorten beugels

Er zijn veel verschillende beugels. Welke beugel(s) we gaan gebruiken, hangt vooral af van het doel dat we samen willen bereiken. Voordat we aan de slag gaan bespreken we de mogelijke behandelopties, waarna we samen kiezen voor de behandeling die het meest optimale resultaat geeft. Uiteraard ontvang je vooraf een zorgvuldig samengestelde begroting zodat ook het financiële plaatje helder is.

Er zijn binnen- en buitenbeugels; bij binnenbeugels onderscheiden we uitneembare en vaste beugels. Regelmatig worden verschillende soorten beugels gelijktijdig of direct na elkaar gebruikt. Niet alle op deze site beschreven beugelbehandelingen worden in alle TopOrtho orthodontiepraktijken uitgevoerd.

VASTE BEUGELS

De vaste beugel is een systeem dat elke tand of kies in alle richtingen kan verplaatsen en wordt ook wel slotjes- of plaatjesbeugel genoemd. Met op maat gemaakte brackets (slotjes) worden de tanden en kiezen met een draad op de goede plaats geduwd. Eventuele elastiekjes zorgen ervoor dat de boven- en ondertanden goed op elkaar passen. Er zijn verschillende soorten vaste beugels.

BIJNA ONZICHTBARE BEUGELS

Vooral volwassenen stellen vaak prijs op een minder zichtbare of onzichtbare behandeling. Dat kan bijvoorbeeld met het Damon-systeem of de doorzichtige beugel Invisalign. Deze behandelingen worden in alle praktijken van TopOrtho aangeboden, met uitzondering van TopOrtho Tilburg.

UITNEEMBARE BEUGELS

Uitneembare beugels noemen we ook wel losse beugels: dit omdat je als drager de beugel zelf uit de mond kunt nemen. Ze zijn meestal gemaakt van kunsthars waarin metalen draden zijn bevestigd. Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels.

BUITENBEUGEL

De buitenbeugel bestaat uit een stevige metalen boog, die in de mond in buisjes wordt geschoven. De buisjes zitten vast op bandjes die op de kiezen worden vastgezet. De beugel wordt met een band om je achterhoofd of nek bevestigd en meestal slechts bepaalde uren per dag gedragen in zeer specifieke gevallen. Vaak combineren we de buitenbeugel met andere apparaten. Het dragen van een buitenbeugel geeft weinig ongemak, ook bij het slapen.