Uitneembare beugel

Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels:

  • De activator of blokbeugel wordt vaak gebruikt als de onderkaak te ver naar achteren staat waardoor je een ‘overbeet’ hebt. Na de behandeling sluiten de boven- en onderkaak goed op elkaar aan. De beugel bestaat uit een soort ‘blok’ met een gedeelte voor de bovenkaak en een gedeelte voor de onderkaak. De beugel klemt aan je bovenkaak en duwt tegelijk de onderkaak naar voren. Je kaken groeien op deze manier in de goede stand.
  • De Herbst-beugel. Deze beugel stimuleert de voorwaartse groei van de onderkaak en verplaatst de kiezen in de bovenkaak naar achteren en de tanden van de onderkaak naar voren. Hierdoor wordt de overbeet verkleind en wordt gezorgd dat de kiezen van de onder- en bovenkaak goed in elkaar passen. Voor een goed resultaat moet de beugel tussen de 9 en 12 maanden in de mond blijven. De beugel werkt 24 uur per dag en is weinig zichtbaar. Vaak wordt deze beugel opgevolgd door een vaste beugel.
  • Expansieapparaat. Deze beugel zorgt ervoor dat de bovenkaak in korte tijd breder wordt. Er moet één of meerdere keren per dag met een klein sleuteltje aan de schroef in het midden van deze beugel gedraaid worden. Na een week openschroeven komt u op controle en kijken we hoe lang nog geschroefd moet worden. Na twee weken wordt de schroef vastgezet. Hij is geschikt voor jeugdige patiënten tot ongeveer 15 jaar.