Volwassenen

Het loont ook om op latere leeftijd je tanden en kiezen te laten rechtzetten. Met een beetje geluk heb je er zeker 20 of 30 jaar plezier van. En doordat de technische ontwikkelingen in de orthodontie razendsnel gaan, is steeds meer mogelijk. Een afwijkende stand van het gebit en vooral van de kaken kan in sommige gevallen lichamelijke klachten geven, zoals pijn in de kaakspieren, hoofdpijn en nekpijn. In dat geval is er een medische aanleiding voor orthodontie. Ook komen volwassenen bij een orthodontist terecht omdat hun gebit na een val of ziekte beschadigd is geraakt, waarna het scheef is komen te staan.

Mensen vinden het steeds belangrijker dat hun gebit er goed uitziet. Liefst je leven lang. Dus kiezen steeds meer volwassenen voor een beugelbehandeling. Begrijpelijk, want met een regelmatig gebit is de kauwfunctie optimaal en is er minder kans op cariës en tandvleesziekten. Bovendien geeft het een mooie glimlach. Meer dan een kwart van de mensen die zich in Nederland bij een orthodontist meldt, is ouder dan 18 jaar. Zelfs boven de 60 jaar starten mensen nog beugelbehandelingen. Veel volwassenen kiezen voor een minder zichtbare of onzichtbare behandeling zoals Invisalign of het clear brackets-systeem van Damon.

Is er een maximumleeftijd voor een beugel?
Er is geen maximumleeftijd voor een beugel. Belangrijk is dat het bot, het tandvlees en de tanden en kiezen in goede gezondheid zijn voordat je aan de behandeling kunt beginnen. Omdat rokers vaak geïrriteerd tandvlees hebben, is bij hen een beugel plaatsen lastiger. Verder kunnen sommige medicijnen ervoor zorgen dat tanden zich moeilijker laten verplaatsen. Dat geldt vooral voor bepaalde ontstekingsremmers, de NSAID’s. Als een patiënt die langdurig gebruikt, zal een orthodontist vaak eerst een proefbeugel plaatsen om te zien wat er aan verschuiving haalbaar is.

Kan aan alle wensen worden voldaan?
Zolang het om het rechtzetten van tanden en kiezen gaat, kunnen we meestal aan uw wensen voldoen. Het ligt anders als er een ernstig probleem met de stand van de kaken is, zoals een grote overbeet. Bij kinderen kunnen we met een beugel de kaakgroei beïnvloeden, bij volwassenen is dat niet meer mogelijk. Om bijvoorbeeld een serieuze overbeet te corrigeren, is een kaakoperatie nodig.

Welke beugels zijn er?
Volwassenen krijgen bijna altijd een vaste beugel, omdat tanden en kiezen daarmee (in tegenstelling tot een uitneembare beugel) alle kanten op kunnen worden bewogen. Dat geeft het beste resultaat. Verreweg het meest gebruikt is de slotjesbeugel (meestal boven en onder, maar een van de twee kan ook). Van oudsher zijn de slotjes metaalkleurig, maar er zijn tegenwoordig ook witte en doorzichtige. Die laatste zijn nauwelijks zichtbaar en worden het meest voor volwassenen gebruikt. Nieuwe ontwikkelingen zijn de Invisalign doorzichtige kunststof beugels en zelfligerende slotjes. Lees meer

Moet je als volwassene een ‘buitenboordbeugel’?
Een buitenboordbeugel wordt gebruikt om de groei van de kaak te beïnvloeden, en dat is bij volwassenen niet aan de orde.

Ga je voor een beugel naar de tandarts of de orthodontist?
Volgens de Nederlandse wet mogen ook tandartsen beugels plaatsen. Naar schatting eenderde van alle tandartsen verricht orthodontische handelingen. Meestal beperken ze zich tot simpele correcties. Een orthodontist is een specialist die vier jaar heeft doorgestudeerd na zijn tandartsexamen. Een tandarts die orthodontie erbij doet, heeft daar geen speciale opleiding voor gedaan. Vanwege zijn uitgebreide ervaring kiezen veel mensen voor een orthodontist. Overigens hebt u voor een consult of behandeling door een orthodontist geen verwijsbrief nodig.

Hoe lang moet je een beugel?
De behandelduur is afhankelijk van de kaak- en/of tandstand afwijking. Bij het bespreken van het behandelplan wordt aangegeven wat de verwachte behandelduur is. De duur wordt verder beïnvloed door de medewerking van de patiënt: goed dragen van een losse beugel of zorgdragen voor de vaste beugel (geen losse brackets en goed elastiekjes dragen), het doen van eventuele oefeningen en het nakomen van afspraken. Uit onderzoek blijkt dat orthodontisten ongeveer twee keer zoveel tijd kwijt zijn aan de behandeling van een volwassene dan aan die van een kind. Dit omdat afwijkingen bij volwassenen vaak ingewikkelder zijn en het meer moeite – en dus meer tijd – kost om in een volwassen gebit veranderingen aan te brengen. Verder vragen volwassenen meer om uitleg en stellen ze hogere eisen aan het eindresultaat. Een Damon-behandeling duurt meestal wat korter dan een standaard vaste beugel.

Moeten er kiezen verwijderd worden nu ik een beugel krijg?
Als er weinig ruimte in de kaak is, kan het zijn dat er kiezen verwijderd moeten worden. Dat is niet altijd nodig, zeker niet bij een Damon-behandeling.

Lees meer op de pagina ‘Veelgestelde vragen