Beugels voor volwassenen

Wij krijgen vaak de vraag of het mogelijk is een beugel bij volwassenen te plaatsen. In principe plaatsen wij beugels bij alle leeftijdsgroepen. Toch blijft de beste periode voor het starten van een beugelbehandeling tussen de 10 en 13 á 14 jaar oud. In deze periode vordert namelijk de wisseling en kan de kaakgroei (nog) worden beïnvloed. Hierdoor kunnen we de ruimte die vrijkomt tijdens het wisselen goed benutten.

Is een beugel op latere leeftijd wel mogelijk?

De laatste tijd zien we steeds meer volwassenen voor een beugel(behandeling) kiezen. En ook dit is mogelijk! Ook op latere leeftijd kan het lonen tanden en kiezen recht te laten zetten. Er is geen maximumleeftijd voor een beugel. Belangrijk is dat het bot, het tandvlees en de tanden en kiezen in goede gezondheid zijn voordat er met een beugelbehandeling wordt gestart. Een paar kanttekeningen:

  • Omdat rokers vaak geïrriteerd tandvlees hebben, is bij hen een beugel plaatsen lastiger.
  • Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat tanden zich moeilijker laten verplaatsen. Dat geldt vooral voor bepaalde ontstekingsremmers, de NSAID’s. Wanneer een patiënt die langdurig gebruikt, zullen wij in de meeste gevallen eerst een proefbeugel plaatsen om te zien wat er aan verschuiving haalbaar is.

Hieronder hebben we de meestvoorkomende redenen opgesomd waarom volwassenen voor een beugelbehandeling kiezen.

Een mooi gebit

Mensen vinden het steeds belangrijker dat hun gebit er goed uitziet. Volgens onderzoek van de NVvO is meer dan een kwart van de mensen die zich in Nederland bij een orthodontist meldt 18 jaar of ouder. Zelfs boven de 60 jaar starten mensen nog beugelbehandelingen. Veel volwassenen kiezen voor een minder zichtbare of onzichtbare beugel zoals de beugel van Invisalign of de slotjesbeugel met keramische (witte) brackets.

Voorkomen van tandheelkundige problemen

Naast het esthetische aspect, kun je rechte tanden en kiezen beter reinigen, waardoor eventuele tandheelkundige problemen, zoals tandvleesontstekingen, voorkomen kunnen worden.

Beugel bij lichamelijke klachten

Een afwijkende stand van het gebit, en vooral van de kaken, kan in sommige gevallen lichamelijke klachten geven, zoals pijn in de kaakspieren, hoofdpijn en nekpijn. In dat geval is er een medische aanleiding voor orthodontie.

Scheve tanden na val

Volwassenen komen ook bij de orthodontist omdat hun gebit na een val of ziekte beschadigd is geraakt. Tanden en kiezen zijn hierdoor scheef komen te staan, waardoor er voor een beugelbehandeling wordt gekozen.

Soorten beugels bij volwassenen

Volwassenen krijgen bijna altijd een vaste beugel, omdat tanden en kiezen daarmee (in tegenstelling tot een uitneembare beugel) alle kanten op kunnen worden bewogen. Dat geeft het beste resultaat. Wanneer er een kleine ingreep moet worden uitgevoerd, wordt ook wel voor een uitneembare beugel gekozen.

Slotjesbeugel bij volwassenen

Witte brackets - slotjesbeugel - TopOrtho

Bovenkaak met witte brackets

Veel volwassenen die een slotjesbeugel nodig hebben, kiezen voor keramische brackets. Van oudsher zijn de slotjes metaalkleurig, maar er zijn tegenwoordig ook witte en doorzichtige brackets. Deze zijn nauwelijks zichtbaar en worden het meest voor volwassenen gebruikt.

Onzichtbare beugel bij volwassenen

Eén van de nieuwste onwikkeling is de onzichtbare beugel van Invisalign. Deze beugel bestaat uit doorzichtige aligners (hoesjes die over jouw tanden en kiezen geplaatst worden) die nagenoeg onzichtbaar zijn. Ook dit type beugel wordt vaak bij volwassenen geplaatst.

Buitenboordbeugel bij volwassenen

Wij krijgen vaak de vraag of je als volwassenen ook een buitenboordbeugel moet dragen. Dat is niet het geval. Dit type beugel wordt namelijk gebruikt om de groei van de kaak beïnvloeden. Dit is bij volwassen niet (meer) aan de orde.

Meer lezen over alle soorten beugels die wij plaatsen? Ga dan naar onze pagina met een overzicht van de soorten beugels.

Beugel bij overbeet bij volwassenen

Bij kinderen kunnen we met een beugel de kaakgroei beïnvloeden. Bij volwassenen is dat niet meer mogelijk. Om een grote overbeet te corrigeren, is een kaakoperatie nodig. Wil je eerst meer informatie over? Neem dan contact op met één van onze praktijken.

Veelgestelde vragen over de beugel voor volwassenen

Omdat er steeds meer volwassenen zijn die erover na denken een beugel te laten plaatsen, krijgen wij hier ook steeds meer vragen over. De veelgestelde vragen hebben wij hieronder voor je opgesomd. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op met één van onze praktijken.

Hoe lang moet je als volwassenen een beugel dragen?

Hoe lang je als volwassenen een beugel moet dragen, hangt af van de kaak- en/of tandstandafwijking. Bij het bespreken van het behandelplan wordt aangegeven wat de verwachte behandelduur is. De duur wordt verder beïnvloed door de medewerking van de patiënt: goed dragen van een losse beugel of zorgdragen voor de vaste beugel (geen losse brackets en goed elastiekjes dragen), het doen van eventuele oefeningen en het nakomen van afspraken.

Uit onderzoek blijkt dat orthodontisten ongeveer twee keer zoveel tijd kwijt zijn aan de behandeling van een volwassene dan aan die van een kind. Dit komt omdat afwijkingen bij volwassenen vaak ingewikkelder zijn en het meer moeite – en dus meer tijd – kost om in een volwassen gebit veranderingen aan te brengen.

Doet een beugel bij volwassenen pijn?

Het plaatsen en/of dragen van een beugel bij volwassenen doet niet meer pijn dan het plaatsen en/of dragen van een beugel bij kinderen. Net als bij kinderen kan het ook voor volwassenen wel wennen zijn om een beugel te hebben, omdat er druk op de tanden en kiezen wordt uitgeoefend.

Wat kost een beugel voor volwassenen?

Hoeveel een beugel gaat kosten, hangt af van veel verschillende factoren. Na je eerste afspraak bij de orthodontist kunnen wij de vragen over de kosten beantwoorden. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 3.300,- en € 4.000,-. Bij TopOrtho hanteren wij de tarieven die door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn vastgesteld. Voor meer informatie hierover, verwijzen we je graag door naar de tarievenlijst van de NZa.

Moet ik als volwassenen ook een nachtbeugel dragen?

Nadat de beugel is verwijderd, krijg je een uitneembare retentiebeugel. Ook als je als volwassen een beugel hebt dragen. Omdat je deze beugel alleen in de nacht hoeft te dragen, noemen we deze beugel ook wel de nachtbeugel. De beugel is gemaakt van stevig hars en past precies om de tanden van de bovenkaak, zodat je tanden op de juiste plek blijven staan.