Beugel schoonmaken

Naast het goed poetsen van tanden en kiezen, is het belangrijk je beugel goed schoon te maken. Hieronder lees je hoe je je slotjesbeugel, uitneembare beugel en nachtbeugel schoonmaakt.

Hoe maak ik mijn nachtbeugel schoon?

Je kunt je nachtbeugel het beste in de ochtend schoonmaken. Dit kun je eenvoudig doen door de beugel onder stromend koud water te houden en deze met een tandenborstel zachtjes schoon te maken.

Is je beugel erg dof of slaat deze wit uit? Leg de beugel dan voor een half uur in een glas koud water met een beetje schoonmaakazijn of speciale bruistabletten (bijvoorbeeld een steradent bruistablet). Spoel de beugel daarna wel goed af met koud water!

Let op: leg de beugel nooit in warm water. De beugel is namelijk gemaakt van kunststof. Wanneer dit in aanraking komt met warm water, kan deze verbuigen.

Hoe maak ik mijn slotjesbeugel, herbstbeugel of hyrax-beugel schoon?

Rondom de slotjes van een beugel kunnen snel etensresten achterblijven. Spoel daarom na iedere maaltijd goed je mond om deze resten te verwijderen. Hierna kun je je tanden en kiezen poetsen met fluoridetandpasta.

Hoe je dit het beste kunt doen én hoe je hierin ook je beugel mee kunt nemen, lees je in onze poetsinstructie onder de kop ‘Hoe poets ik mijn tanden als ik een beugel heb?’.

Mijn beugel stinkt. Wat kan ik daaraan doen?

Het kan zijn dat je vaste beugel gaat stinken. Dit kan komen omdat je deze niet goed reinigt. Voor een beugel geldt eigenlijk hetzelfde als voor je mond: bacteriën en tandplak kunnen vast komen te zitten op je beugel. Wanneer je deze niet goed verwijdert, kan de beugel gaan stinken. Volg daarom altijd onze tips en poetsinstructie op.

Hoe maak ik mijn uitneembare beugel schoon?

Uitneembare beugels, zoals de blokbeugel, plaatbeugel en buitenboordbeugel, kun je het beste schoonmaken door deze onder koud water te houden en met een tandenborstel met fluoridetandpasta te poetsen.

Zit er erg veel aanslag op je beugel? Leg deze dan een half uur in een bakje met water en een schuitje azijn of in een tabletje steradent. Spoel de beugel daarna goed af met koud water.

Hoe maak ik een Invisalign beugel schoon?

De doorzichtige beugel van Invisalign kun je het beste schoonmaken door deze af te spoelen met koud water of voorzichtig te poetsen met een zachte tandenborstel met fluoridetandpasta. Vergeet hierbij vooral de binnenkant van de aligner niet.

Om ervoor te zorgen dat de Invisalign beugel zo lang mogelijk mooi blijft, raden we je aan altijd je mond te spoelen, voordat je de beugel indoet.

Meer informatie?

Wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met één van onze praktijken. Wij helpen je graag verder.