Vanaf welke leeftijd een beugel?

Begin op tijd met een beugel

Bij TopOrtho geloven we in het belang van een vroege start voor een gezonde en mooie lach. Daarom adviseren wij om rond het tiende levensjaar een eerste consult in te plannen. Dit geeft ons de mogelijkheid om tijdig eventuele orthodontische problemen te signaleren en aan te pakken.

Vanaf welke leeftijd een beugel?

Het ideale moment om met een beugel te beginnen, varieert per kind. We zien kinderen het liefst wanneer de wisseling van de tanden goed op gang is, meestal rond de leeftijd van 10 jaar. Dit is omdat we dan de kaakgroei nog kunnen beïnvloeden, wat cruciaal is voor een effectieve orthodontische behandeling. Bekijk ook onderstaande video “Vanaf 10 wil de orthodontist je zien” (bron: NVvO).

 

Waarom vanaf 10 jaar?

  1. Optimale kaakgroei: Rond het tiende jaar kunnen we de groei van de kaak nog sturen, wat helpt om tanden en kiezen op een natuurlijke manier in de juiste positie te zetten. Dit maakt behandelingen zoals het verbreden van een te smalle bovenkaak of het corrigeren van een overbeet veel effectiever.
  2. Voorkomen van complexe behandelingen: Door vroeg te beginnen, kunnen we kleinere aanpassingen doen die voorkomen dat later meer ingrijpende behandelingen nodig zijn. Vroegtijdige interventie kan ervoor zorgen dat de algehele behandelduur korter en minder belastend is.
  3. Tijdige detectie van problemen: Vroege evaluatie helpt om problemen zoals scheve tanden, overbeet, onderbeet, of spleetjes tussen de tanden tijdig te identificeren. Hierdoor kunnen we een gepersonaliseerd behandelplan maken dat aansluit bij de specifieke behoeften van je kind.

Houd rekening met wachttijd bij de verzekering

Wanneer je kind rond de 10 jaar is, kan de orthodontist bepalen of een beugel nodig is. Bij een duidelijke behandelnoodzaak is het verstandig om in december van dat jaar een aanvullende verzekering voor orthodontie af te sluiten. Vaak is er een wachttijd van een jaar voordat de verzekering de kosten dekt, dus plan dit goed in om onverwachte kosten te vermijden.

Plan een consult

Een eerste consult bij TopOrtho is de perfecte start naar een gezonde en stralende lach voor je kind. Ons deskundige team gebruikt de nieuwste technieken en biedt persoonlijke zorg voor het beste resultaat. Schrijf jouw kind vandaag nog in ven zet de eerste stap naar een mooie lach die een leven lang meegaat.

Direct inschrijven als nieuwe patiënt