Hyrax-beugel

De hyrax-beugel wordt ook wel het expansieapparaat, spinbeugel of vlinderbeugel genoemd. Dit type beugel wordt vaak geplaatst bij patiënten waarbij de bovenkaak te smal is in verhouding tot de onderkaak. De beugel verbreedt de bovenkaak stap voor stap.

Wat is de hyrax-beugel?

Hyrax-beugel Bij TopOrtho

Hyrax-beugel

De hyrax-beugel bestaat meestal uit vier bandjes om de kiezen die met een schroef midden boven het gehemelte aan elkaar verbonden zijn. Deze schroef wordt met een speciaal sleuteltje aangedraaid, waardoor de bovenkaak stap voor stap breder wordt gemaakt.

Vind een praktijk in de buurt

De behandeling en nazorg

Is jouw bovenkaak dus smal in vergelijking met jouw onderkaak? Dan kan ervoor gekozen worden om de hyrax-beugel bij jou te plaatsen. Hieronder hebben wij de antwoorden op de meestgestelde vragen over dit type beugel voor je op een rij gezet.

Hoe wordt een hyrax-beugel gemaakt?

Het aanmeten van een hyrax-beugel verloopt in een aantal stappen:

  • Allereerst maken we een afdruk van je bovenkaak.
  • Op basis van deze afdruk maken we een gipsmodel. Dit model geeft ons een driedimensionaal beeld van je tanden en kiezen, waardoor we een goede planning van de behandeling kunnen maken.
  • De beugel bestaat uit verschillende componenten, waaronder een expansieschroef en beugelbanden. Deze componenten worden speciaal voor jou op maat gemaakt.
  • Tot slot worden de beugelbanden op de bovenkiezen bevestigd met speciale orthodontische lijm. Daarna wordt de expansieschroef in de beugelbanden geplaatst en vastgedraaid met een speciale sleutel. Hierdoor wordt de bovenkaak geleidelijk breder.

Doet de hyrax-beugel pijn?

Net als alle beugels, kan de hyrax-beugel in het begin een beetje pijn doen. De beugel oefent namelijk druk uit op je tanden en kiezen. Hier moet je even aan wennen. Mocht de pijn langer dan een week aanhouden, dan raden we je aan contact met ons op te nemen.

Moet ik de hyrax-beugel thuis zelf aandraaien?

Ja, je moet de “vlinderbeugel” zelf thuis (laten) aandraaien. Tijdens het plaatsen van de beugel, vertelt de orthodontist je hoe vaak je dit moet doen. Het is heel belangrijk de instructies van de orthodontist over het schroeven goed op te volgen. Wanneer je hier vragen over hebt, raden wij aan contact met de praktijk op te nemen.

Moet ik nog op controle komen?

Tijdens de behandeling worden er regelmatig aanpassingen aan de hyrax-beugel gedaan. Je moet daarom regelmatig op controle komen om de voortgang van de behandeling te volgen en eventuele aanpassingen aan te brengen.

Heb je nog een vraag over de hyrax-beugel? Neem dan contact op met één van onze praktijken.

Vind een praktijk bij jou in de buurt