Iets mis met je beugel?

Het kan voorkomen dat je problemen krijgt met je beugel. In veel gevallen kun je zelf een aantal dingen proberen om het probleem op te lossen.

Mijn beugel irriteert aan mijn wang

Wanneer je beugel net geplaatst is, moet je (mond) erg wennen aan de beugel. Wanneer je beugel in je wang irriteert, is het belangrijk dat je het beugeldeel goed blijft poetsen. Doe eventueel wat was of suikervrije kauwgom op het deel dat irriteert om de irritatie te verzachten. Je kunt je mond ook spoelen met zout water. Hierdoor gaat de genezing sneller. Blijf je pijn houden? Neem dan de eerstvolgende werkdag contact op met de praktijk.

Het metalen draadje van mijn losse beugel is kapot

Draag de beugel niet en bel direct de praktijk voor het maken van een afspraak om de beugel te laten repareren.

Mijn losse beugel drukt op mijn tandvlees

Doet je beugel geen pijn? Blijf hem dan dragen. Neem wel contact op met de praktijk voor het maken van een afspraak. De orthodontie-assistenten kunnen de beugel verstellen, zodat hij weer goed zit. Neem dan ook je gipsmodellen mee.

Het elastiekje van mijn vaste beugel zit los

Een separatie-elastiekje is een klein (blauw) elastiekje die tussen de kiezen wordt geplaatst bij een vaste beugel. Het elastiekje maakt ruimte tussen de kiezen. Zit er een separatie-elastiekje los? Neem dan contact op met de praktijk voor advies.

Het elastiekje van mijn palatal bar is eraf

Wanneer je een palatal bar draagt, zit er aan elke kant een elastiekje. Het is niet erg wanneer er één van de twee elastiekjes af is. Als beide elastiekjes eraf zijn, moet je contact opnemen met de praktijk.

Het elastiekje van mijn bracket (blokje) is eraf

Neem direct contact op met de praktijk om een afspraak te maken.

De draad van mijn vaste beugel is kapot

Prikt het uiteinde van het draad? Dan kun je de draad achter het dichtsbijzijnde slotje afknippen met een tang, grote nagelknipper of scherp nagelschaartje. Bel de praktijk voor het maken van een afspraak.

Mijn bracket is los

Heb je er geen last van? Laat het dan zitten. Wanneer je wel last van je loszittende bracket hebt, kun je deze bedekken met een bolletje van de meegekregen was of suikervrije kauwgom. Je kunt beter stoppen met het dragen van de elastiekjes. Bel sowieso de praktijk voor een reparatieafspraak. Het is belangrijk niet te wachten tot je volgende afspraak, omdat hier tijdens een normale controle-afspraak geen tijd voor is.

Mijn bracket is eraf

Neem contact op met de praktijk om een afspraak te maken. Bewaar het bracket en neem het mee naar de afspraak, zodat deze opnieuw bevestigd kan worden.

Het ringetje om mijn kies is los

Maak een afspraak om het ringetje vast te zetten. Als het ringetje helemaal van de kies af is en de draad in je wang steekt, knip dan het uiteinde van het draad af achter het dichtsbijzijnde slotje.

De bite-turbo (blokje achter de voorkant) is eraf

Neem direct contact op met de praktijk om een reparatieafspraak te maken.

De telescoop is eruit

Je kunt proberen je mond zo ver als mogelijk open te doen en de telescoop terug in het buisje te plaatsen. Lukt dit niet? Bel dan de praktijk voor het maken van een afspraak.

De veer van de forsusbeugel is losgesprongen

Je kunt de veer eenvoudig zelf terugplaatsen. Doe je mond zo ver mogelijk open en duw de veer (het bovendeel) er met één hand in. Met de andere hand kun je de duwstaaf er dan weer in schuiven. Lukt het niet om de veer zelf terug te plaatsen? Dan kun je de losse onderdelen tijdelijk vastzetten aan de vaste beugel met een elastiekje of flossdraad. Bel de praktijk om een afspraak te maken.

   

Mijn spalk is los, eruit of gebroken

Is er iets mis met jouw spalkje? Bel de praktijk om een afspraak te maken. Gooi het draadje niet weg, maar neem het mee naar de afspraak!

Iets anders?

Heb je een probleem met je beugel dat hier niet tussenstaat? Neem dan contact op met de praktijk voor advies. Bij voorkeur bel je naar de praktijk, zodat we je zo snel mogelijk kunnen helpen, maar je kunt je vraag ook mailen.