Blokbeugel

De blokbeugel wordt ook wel de activatorbeugel genoemd. Dit type beugel wordt geplaatst om de beet en de positie van de kaken te corrigeren, bijvoorbeeld bij een overbeet. Bij een overbeet staat de onderkaak in verhouding tot de bovenkaak te ver naar achteren.

Wat is een blokbeugel?

Blokbeugel - activatorbeugel bij TopOrtho

De activator / blokbeugel

Een blokbeugel bestaat in veel gevallen uit een kunststof plaat die op het gehemelte ligt en metalen componenten die boven- en onderkaak met elkaar verbinden. Bij een blokbeugel ligt er een blok tegen de bovenste voortanden aan. Door dit blok wordt de onderkaak gedwongen naar voren te groeien. Zo wordt een betere kaak- en beetpositie bereikt.

Vind een praktijk in de buurt

De behandeling en nazorg

Wanneer er, in overleg met jou, gekozen wordt om dit type beugel te plaatsen, worden een aantal stappen doorlopen. Daarnaast kom je regelmatig terug op controle om te kijken hoe de voortgang verloopt. Hieronder hebben wij de antwoorden op de meestgestelde vragen over de blokbeugel voor je op een rij gezet.

Hoe wordt een blokbeugel gemaakt?

Voordat de beugel geplaatst kan worden, doorloop je onderstaande stappen:

  • De orthodontist maakt afdrukken van je tanden en kiezen. Deze afdrukken vormen de basis van de beugel.
  • Met behulp van deze afdrukken worden gipsmodellen of 3D-modellen van je gebit gemaakt.
  • Op basis van deze modellen ontwerpt de orthodontist of de tandtechnicus de blokbeugel. De beugel wordt dus speciaal voor jou op maat gemaakt.
  • Na het ontwerp wordt de blokbeugel gemaakt volgens de gekozen materialen en technieken. In de meeste gevallen maken wij de blokbeugel van speciaal medisch kunststof.
  • In de laatste stap wordt de beugel in je mond geplaatst en precies op jouw mond aangepast, zodat hij comfortabel is om te dragen.

Doet een blokbeugel pijn?

Het dragen van een blokbeugel kan in het begin ongemakkelijk zijn. Vooral tijdens de eerste dagen na het plaatsen van de beugel kan deze pijnlijk zijn, omdat er druk op je tanden en kiezen wordt uitgeoefend. Deze pijn is in veel gevallen na een aantal dagen over.

Heeft een blokbeugel kleuren?

Blokbeugels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. In onze praktijken ligt een kleurenwaaier. Je mag dus zelf de kleur bepalen.

Hoe lang moet ik de beugel dragen?

Hoe lang je de blokbeugel moet dragen hangt helemaal af van de mate/grootte van de gebitsafwijking. Elke gebit is namelijk uniek. Daarnaast speelt de mate waarin de adviezen van de orthodontist opgevolgd worden een belangrijke rol in de duur van de behandeling. Wanneer de instructies goed opgevolgd worden, kan dit de behandelduur verkorten.

In het persoonlijk behandelplan stellen wij een geschatte behandelduur vast.

Moet ik nog op controle komen?

Door regelmatig op controle te komen, kunnen we de voortgang zien en eventuele aanpassingen aanbrengen. Alleen zo wordt het gewenste resultaat bereikt.

Heb je nog een vraag over dit type beugel? Neem dan contact op met een van onze praktijken.

Ga naar onze praktijken