Spoed

Heel af en toe komt het voor dat er een probleem ontstaat met je beugel. In veel gevallen kun je het probleem zelf oplossen met onderstaande tips.

IRRITATIE AAN DE WANG.
Blijf het beugeldeel ondanks de pijn goed poetsen. Doe er eventueel wat was of suikervrije kauwgom op om de irritatie te verzachten. Spoelen met zout water bevordert de genezing van de geïrriteerde wang. Bij blijvende pijn: neem de eerst volgende werkdag contact op met de praktijk.

LOSSE BEUGEL

DE METAALDRAAD VAN DE LOSSE BEUGEL IS KAPOT.
Draag de beugel niet en maak een afspraak met de praktijk om de beugel te laten repareren.

DE LOSSE BEUGEL DRUKT OP HET TANDVLEES.
Als de beugel geen pijn doet, blijf hem dan dragen. Neem wel contact op met de praktijk en maak een afspraak voor de reparatie. Neem daarvoor de gipsmodellen mee!

VASTE BEUGEL

EEN ELASTIEKJE IS LOS.
Een separatie-elastiekje is bedoeld om ruimte te maken tussen de kiezen. Is er een separatie-elastiekje uitgevallen, neem dan contact op met de praktijk voor advies.

ELASTIEK VAN DE PALATAL BAR.
Aan elke kant zit een elastiekje. Het is niet erg als één van de twee elastiekjes eraf is. Als beide elastiekjes eraf zijn, neem dan contact op met de praktijk.

ELASTIEKJE IS VAN DE BRACKET AF.
Bel of mail de praktijk om een afspraak te maken.

DRAAD IS KAPOT.
Als het draaduiteinde prikt, dan kun je de draad achter het dichtstbijzijnde slotje afknippen met een tangetje, grote nagelknipper of een scherp nagelschaartje. Neem daarna contact op met de praktijk om een afspraak te maken.

EEN BRACKET (BLOKJE) IS LOS.
Als het niet erg stoort, kun je het blokje laten zitten. Wanneer je last van de loszittende bracket hebt, dan kun je deze bedekken met een bolletje van de meegekregen was of suikervrije kauwgom. Je kunt dan beter stoppen met het dragen van elastiekjes. Bel of mail sowieso de praktijk voor een reparatieafspraak. Wacht niet tot de volgende afspraak omdat hier tijdens een normale afspraak geen tijd voor is.

EEN BRACKET (BLOKJE) IS ERAF.
Neem altijd contact op met de praktijk, zodat we extra tijd in kunnen plannen! Bewaar het slotje en neem het mee, dan kan het opnieuw bevestigd worden.

ER PRIKT EEN DRAAD VAN DE VASTE BEUGEL IN DE WANG.
Doe er een bolletje was (of suikervrije kauwgom) op. Of knip het draaduiteinde dat in de wang steekt achter het dichtstbijzijnde slotje af met een tangetje, grote nagelknipper of een scherp nagelschaartje. Neem contact op met de praktijk om een afspraak te maken.

BAND OM EEN KIES IS LOS.
Maak een afspraak om het ringetje vast te zetten. Is het ringetje helemaal van de kies af en steekt het draad in de wang? Knip dan het draaduiteinde achter het dichtstbijzijnde slotje (zie boven) af.

BITE-TURBO (BLOKJE ACHTER DE VOORTAND) IS ERAF.
Is er één of zijn beide bite-turbo’s er af? Neem dan contact op met de praktijk om een afspraak te maken.

DE TELESCOOP IS ERUIT.
Je kunt proberen je mond zo ver als mogelijk is open te doen en de telescoop terug in het buisje te plaatsen. Lukt dit niet, bel of mail de praktijk voor een afspraak.

VEER VAN FORSUS BEUGEL IS LOSGESPRONGEN.
Je kunt de veer eenvoudig zelf terugplaatsen: doe je mond zo ver mogelijk open en duw de veer (het bovendeel) er met één hand in. Met de andere hand kun je de duwstaaf er dan weer in schuiven. Lukt het niet om de veer zelf terug te plaatsen?  Zet de losse onderdelen dan tijdelijk vast met een elastiekje of flossdraad. Neem contact op met de praktijk om een afspraak te maken.

SPALK

DE SPALK IS LOS, ERUIT OF GEBROKEN.
Bel of mail de praktijk om een afspraak te maken. Gooi het draadje niet weg, maar neem het mee naar de afspraak!

In het geval van een noodsituatie

Alleen bij zeer ernstige pijnklachten wanneer de praktijk gesloten is, kun je ons bereiken via het spoednummer van de praktijk dat hieronder staat aangegeven. Dit nummer is uitsluitend bedoeld voor noodsituaties met betrekking tot de beugel.