Uitneembare beugel

Een uitneembare beugel kun je, zoals de naam al zegt, zelf in en uit je mond nemen. Hij zit dus los in je mond. Daarom noemen we een uitneembare beugel ook wel een ‘losse beugel’.

Soorten uitneembare beugels

Er zijn vier soorten uitneembare beugels:

  • De blokbeugel (activator)
  • De plaatbeugel
  • De buitenboordbeugel (headgear)
  • De nachtbeugel

Waarom een uitneembare beugel?

Soms begint een beugelbehandeling met een uitneembare beugel. Vervolgens wordt een vaste beugel, zoals een slotjesbeugel, of een onzichtbare beugel, zoals de beugel van Invisalign, geplaatst. Het is afhankelijk van het soort gebitsafwijking dat je hebt of jij ook een uitneembare beugel nodig hebt. Elk gebit is namelijk anders.

Daarnaast wordt een uitneembare beugel vaak in de laatste fase van een beugelbehandeling geplaatst. Een voorbeeld van zo’n soort beugel is de nachtbeugel. Dit type beugel zorgt ervoor dat je tanden en kiezen, na een beugelbehandeling, in de juiste stand blijven staan.

Vind een praktijk bij jou in de buurt

De blokbeugel

Blokbeugel of activator

Blokbeugel (activator)

De activator of blokbeugel wordt vaak gebruikt wanneer de onderkaak ver naar achteren staat in verhouding tot je bovenkaak, waardoor je een ‘overbeet’ hebt. Na de behandeling met een blokbeugel sluiten de boven- en onderkaak weer goed op elkaar aan.

De plaatbeugel

Plaatbeugel

Plaatbeugel

Een plaatbeugel bestaat uit een plaatje van kunsthars dat tegen je gehemelte wordt geplaatst en metalen draden die rond je tanden en kiezen worden gebogen om druk uit te oefenen. Plaatbeugels worden vaak gebruikt bij kinderen en tieners om tanden te corrigeren bij een overbeet of onderbeet of bij scheven tanden.

De buitenboordbeugel

De buitenboordbeugel bestaat uit een metalen beugel die aan de buitenkant van de mond wordt bevestigd met behulp van elastieken die aan de beugel en de bovenkiezen zijn bevestigd.

De nachtbeugel

Nachtbeugel - retentiebeugel TopOrtho

Nachtbeugel

Na een beugelbehandeling plaatsen wij bij al onze patiënten een nachtbeugel. Deze beugel is gemaakt van stevig hars en past precies om de tanden en kiezen van de bovenkaak. De nachtbeugel zorgt ervoor dat je tanden en kiezen op de juiste plek blijven staan.

Vind een praktijk in de buurt