Nachtbeugel

Nadat de (vaste) beugel is verwijderd, krijg je – naast het spalkje – een uitneembare retentiebeugel. Omdat je deze beugel alleen in de nacht hoeft te dragen, noemen we deze beugel ook wel de nachtbeugel. De beugel is gemaakt van stevig hars en past precies om de tanden van de bovenkaak, zodat je tanden op de juiste plek blijven staan.

Een nachtbeugel plaatsen

Nachtbeugel - digitale scan - TopOrtho

Digitale scan bij TopOrtho

Voordat je de nachtbeugel kunt gebruiken, doorlopen we een aantal stappen. Zo maken we op de praktijk eerst een afdruk of een digitale scan van je gebit. Vervolgens wordt de beugel op maat gemaakt. Wanneer de beugel klaar is, ontvang je een bericht om je beugel in de praktijk op te halen. Hieronder hebben wij de meestgestelde vragen over de nachtbeugel op een rij gezet.

Vind een praktijk bij jou in de buurt

Hoe moet ik de nachtbeugel dragen?

Je draagt de beugel alleen ‘s nachts. Let er op dat je de beugel goed aandrukt, zodat er geen ruimte tussen je tanden en de beugel zit.

Wanneer moet ik de beugel dragen?

Nachtbeugel - retentiebeugel TopOrtho

Nachtbeugel

Draag de nachtbeugel in het begin elke nacht. Als je de beugel twee nachten niet hebt gedragen, kan het al zijn dat hij niet meer past. Na ongeveer twee jaar mag je de beugel ook nog enkele dagen per week dragen.

Kan ik een nachtbeugel schoonmaken?

Omdat je de nachtbeugel uit je mond kunt nemen, is deze heel gemakkelijk schoon te houden. Poest de beugel elke dag met een tandenborstel en tandpasta en bewaar hem in het daarvoor bestemde doosje. Zo blijft de beugel het langst mooi.

Wat zijn de kosten van een nachtbeugel?

Bij TopOrtho hanteren wij de tarieven die door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn vastgesteld. Voor het plaatsen van een nachtbeugel worden verschillende codes gebruikt. Meer weten? Bekijk dan dit overzicht van de kosten met een link naar alle codes.

Moet ik nog op controle komen?

Naast de controles bij de tandarts zien ook wij je graag terug om te controleren of het behaalde resultaat behouden blijft. Deze controles plannen we graag in na 6 weken, na 3 maanden, na 6 maanden en als laatste na 1 jaar. Breng iedere keer je beugel mee, zodat we kunnen beoordelen of deze nog genoeg steun biedt.

Heb je nog een vraag over de nachtbeugel? Neem dan contact op met één van onze praktijken. Zij helpen je graag!

Vind een praktijk bij jou in de buurt