Waarom een beugel?

Een regelmatig gebit met rechte tanden zorgt dat je goed kunt bijten, kauwen, praten, lachen en poetsen. Belangrijk voor je uiterlijk en uitstraling, maar ook voor je gezondheid.

Rechte tanden zijn belangrijk voor de gezondheid

Mensen gaan naar een orthodontist omdat hun tanden ver naar voren of scheef staan, ze te weinig of juist te veel ruimte in hun gebit hebben of de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen. Ze willen graag een regelmatig gebit en een mooie glimlach. Maar het is minstens zo belangrijk dat een gebit met rechte tanden veel meer kans maakt om gezond te blijven!

Aangeboren afwijkingen en mondgewoonten

Aangeboren afwijkingen zoals schisis (hazenlip) of een overmatige groei van de onderkaak (centenbak) kunnen de ontwikkeling van het gebit en kaken verstoren. Ook mondgewoonten zoals duimzuigen en tongpersen kunnen de vorm van de kaken en de stand van de tanden en kiezen veranderen. Verder kunnen tandheelkundige en medische ingrepen of verwondingen door een ongeval de ontwikkeling van het gebit en de groei van de kaken belemmeren. Voortijdige verlies van een melktand of melkkies door een valpartij bijvoorbeeld. Daardoor verschuiven de overige tanden en kiezen en krijgen latere, blijvende tanden te weinig ruimte.

Een leven lang plezier

Sommige tandposities kunnen leiden tot ernstige schade van het tandvlees, vergroeide kaken of asymmetrie in het gezicht. En bij een val kunnen vooruitstekende tanden makkelijker beschadigen. Een afwijkende stand van het gebit en vooral van de kaken kan lichamelijke klachten geven, zoals pijn in de kaakspieren, hoofdpijn en nekpijn. Een orthodontiebehandeling om je tanden en kiezen recht te laten zetten is dus zeker de moeite waard. De gezondheid staat dus voorop, de aantrekkelijke glimlach is een zeer prettige bijkomstigheid. Hier heb je een leven lang plezier van.

Het resultaat van orthodontiebehandelingen

Grote overbeet door een terugliggende onderkaak.

Omgekeerde beet van een bovensnijtand met een verschuiving van het midden van de tandboog naar links.

Onregelmatige stand met een grote spleet tussen de bovensnijtanden waardoor de hoektanden niet goed in de rij kunnen doorbreken.

Ruimtegebrek voor de snijtanden. Voor de correctie moesten, in dit geval, twee kleine kiezen worden verwijderd.