Behandeling

Beugels zijn tegenwoordig heel gewoon. Bij jongeren én volwassenen. Met een beugel kunnen we scheve tanden rechtzetten. Ook kunnen we de groei van de kaken beïnvloeden. Daarbij sta jij als patiënt op de eerste plaats. Op basis van dit gesprek en een onderzoek van je gebit bekijken we wat de beste behandelmethode is. Naast goede voorlichting en een passende behandeling kun je er ook op rekenen dat we de voortgang van de behandeling zorgvuldig bewaken.

Samen zorgen voor een mooie glimlach

Bij iedere leeftijd en conditie van het gebit past een op maat gesneden behandeling. De belangrijkste factoren zijn de kwaliteit van de tanden en de conditie van het tandvlees, tandbot en weefsel. Er zijn veel soorten beugels: de vaste beugel die erop gericht is om de tanden recht te zetten of een losse beugel die de groei van de kaken bijstuurt. Ook zijn veel combinaties mogelijk.

HOE GAAN WE TE WERK?

We volgen altijd deze drie stappen:

Stap 1: eerste consult. Samen bepalen we of er een beugel nodig is. Naast de kaakontwikkeling, stand van het gebit en groei kijken we ook naar je motivatie. Ben je aan een beugel toe, dan maken we een afspraak voor een uitgebreid onderzoek. Het kan zijn dat je nog niet aan een beugel toe bent omdat we moeten wachten op wisseling en/of groei. Dan spreken we een nieuw consult af.

Stap 2: onderzoek. Om je een persoonlijk behandelplan te kunnen voorstellen, doen we een uitgebreid onderzoek. We kijken onder andere naar de kwaliteit van de tanden en de conditie van het tandvlees en het omgevende bot en weefsel. Na het onderzoek vertellen we je of – en op welke manier – behandeling mogelijk is. Bij het behandelplan hoort ook een kostenbegroting. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Stap 3: de behandeling. Na je akkoord op het behandelplan en de begroting begint het corrigeren van de tanden en/of kaken door (het plaatsen van) een beugel. Het doel is helder: je kaken, tanden en kiezen mooi in de rij en goed passend op elkaar te zetten. Tijdens de behandeling kom je regelmatig bij ons langs voor controles. Zo houden we de vorderingen bij en kunnen we de beugel waar nodig bijstellen of aanpassen. Na de behandeling kunnen tanden nog verschuiven. Dit gebeurt ook bij mensen die nooit een beugel hebben gedragen. Natuurlijk informeren we je hoe ongewenste verschuivingen zo veel mogelijk voorkomen kunnen worden. Vaak adviseren we om een retentiebeugel (spalk) te dragen. Dit is een dun draadje dat aan de tongkant van de tanden wordt bevestigd.

  • In het eerste gesprek bespreken we wat je wilt en hoe je er na de behandeling wilt uitzien.
  • Na een consult en onderzoek stellen we een behandelplan voor. Bij het bespreken van dit speciaal voor jou opgestelde behandelplan legt de orthodontist je uit wat er allemaal gebeuren gaat en hoe dit gebeurt.
  • Nu kan de behandeling starten. Belangrijk is dat je onze instructies nauwgezet opvolgt en voor een uitstekende mondhygiëne zorgt. Zo werken we samen aan het beste resultaat!

Een leven lang plezier

In het behandelplan houden we er rekening mee dat je gezicht in de loop der jaren verandert. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk je mooie glimlach. Ook belangrijk is dat je deze een leven lang kunt behouden. Daar gaan we samen voor zorgen.