Veelgestelde vragen

Hieronder hebben wij de veelgestelde vragen over het dragen en onderhouden van een beugel voor je opgesomd. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met één van onze praktijken.

Algemene vragen over een beugel

 1. Is er een maximumleeftijd voor een beugel?
  Er is geen maximumleeftijd voor een beugel. Er zijn zelfs orthodontisten die 60-plussers onder behandeling hebben. Belangrijk is dat het bot, het tandvlees en de tanden en kiezen in goede gezondheid zijn voordat je aan de behandeling kunt beginnen. Bacteriën hechten zich namelijk makkelijk aan (de onderdelen van) een beugel. Daardoor kan een ontsteking van het tandvlees snel verergeren. Omdat rokers vaak geïrriteerd tandvlees hebben, is bij hen een beugel plaatsen lastiger. Verder kunnen sommige medicijnen ervoor zorgen dat tanden zich moeilijker laten verplaatsen. Dat geldt vooral voor bepaalde ontstekingsremmers.
 2. Is een beugel pijnlijk?
  De eerste paar dagen kun je best last hebben van de beugel. De tanden kunnen dan een ‘trekkerig’ gevoel geven, zeker tijdens het eten. De reactie hangt ook een beetje af van de ernst van de scheefstand van de tanden. Meestal verdwijnt de pijn binnen een week. Elke keer wanneer de orthodontist de beugel bijstelt, kunnen de tanden weer een paar dagen gevoelig zijn. Dat is bijna altijd minder dan toen de beugel geplaatst werd.
 3. Kan aan alle wensen worden voldaan?
  Zolang het om het rechtzetten van tanden en kiezen gaat, kunnen we meestal aan alle wensen voldoen. Het ligt anders als er een ernstig probleem met de stand van de kaken is, zoals een heel grote overbeet. Bij kinderen kunnen we met een beugel de kaakgroei beïnvloeden, bij volwassenen is dat niet meer mogelijk. Om bijvoorbeeld een serieuze overbeet te corrigeren, is een kaakoperatie nodig.
 4. Hoe lang moet ik een beugel dragen?
  De behandelduur is afhankelijk van de kaak- en/of tandstandafwijking. Bij het bespreken van het behandelplan wordt aangegeven wat de verwachte behandelduur is. De duur wordt verder beïnvloed door de medewerking van de patiënt: het goed dragen van een losse beugel of zorgdragen voor de vaste beugel (geen losse brackets en goed elastiekjes dragen), het doen van eventuele oefeningen en het nakomen van afspraken. Uit onderzoek blijkt dat orthodontisten ongeveer twee keer zoveel tijd kwijt zijn aan de behandeling van een volwassene dan aan die van een kind. Dit omdat afwijkingen bij volwassenen vaak ingewikkelder zijn en het meer moeite – en dus meer tijd – kost om in een volwassen gebit veranderingen aan te brengen.
 5. Hoe vaak moet ik op controle komen?
  Tijdens een behandeling kom je eens in de vier tot acht weken op controle. De orthodontist checkt dan of alle onderdelen van de beugel nog intact zijn en of de verplaatsing van tanden en kiezen gaat zoals verwacht. Zo nodig stelt hij de beugel bij. Bij een slotjesbeugel wordt regelmatig een nieuwe, sterkere draad geplaatst, om meer druk op de tanden te zetten. Om dezelfde reden worden de elastiekjes vervangen.
 6. Beschadigen de slotjes (brackets) het tandglazuur niet?
  De slotjes bij een vaste slotjesbeugel worden met een speciale lijm bevestigd en beschadigen het tandglazuur niet. Wel is het bij het dragen van een beugel belangrijk je tanden en kiezen extra goed te reinigen.
 7. Moeten er kiezen verwijderd worden nu ik een beugel krijg?
  Als er weinig ruimte in de kaak is, kan het zijn dat er kiezen verwijderd moeten worden.
 8. Mijn tanden staan scheef. Hoe zal dat zich ontwikkelen met het ouder worden?
  Met het ouder worden zullen de tanden vaak nog iets schever gaan staan. Dat kan extra slijtage en klachten gaan opleveren. We geven u graag vrijblijvend advies.

Vragen over de behandelaar

 1. Ga je voor een beugel naar de tandarts of de orthodontist?
  Een orthodontist is een specialist die vier jaar heeft doorgestudeerd na zijn tandartsexamen. Vanwege zijn uitgebreide ervaring kiezen veel mensen voor een orthodontist. Overigens is voor een consult of behandeling door een orthodontist geen verwijsbrief nodig. Een tandarts die orthodontie erbij doet (een tandarts voor orthodontie), heeft daar geen speciale opleiding voor gedaan.
 2. Hoe weet ik of mijn orthodontist goed is?
  Orthodontisten die bij ‘de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten’ zijn aangesloten, zijn als specialist geregistreerd. Dit betekent dat ze na hun tandartsstudie een vierjarige specialistenopleiding hebben gevolgd, dat ze verplicht nascholing volgen en dat ze regelmatig ter controle worden bezocht door collega’s. Dat alles om te bewaken dat de kwaliteit van hun werk goed is. Maar dit is geen garantie. Vaak werkt het het best om advies te vragen aan mensen die een beugel hebben gehad en die tevreden zijn met het resultaat. Dat kunnen mensen uit je omgeving zijn, maar je kunt ook informatie verzamelen via internet.

Vragen over het type beugels

 1. Welke beugels zijn er?
  Er zijn verschillende soorten beugels. Deze hebben allemaal een specifiek effect op het gebit. De vaste beugel of slotjesbeugel is de meestvoorkomende beugel. Van oudsher zijn de slotjes metaalkleurig, maar er zijn tegenwoordig ook witte en doorzichtige brackets. Ook zijn er verschillende soorten uitneembare beugels.
 2. Welke beugel heb ik nodig?
  Welk type beugel geplaatst wordt hangt af van de startsituatie en het beoogde resultaat en van de voorkeur van de patiënt. Aan de hand van het eerste consult, het onderzoek (o.a. röntgenfoto’s en gebitsmodellen) maakt de orthodontist in samenspraak met de patiënt een keus voor een bepaald soort beugel.
 3. Moet ik ook een buitenboordbeugel?
  Een buitenboordbeugel (headgear) wordt gebruikt om de groei van de kaak te beïnvloeden. Dat is bij volwassenen niet aan de orde.

Vragen over de kosten

 1. Wat kost een behandeling?
  Om een globale kosteninschatting te kunnen maken, is een eerste consult noodzakelijk. De definitieve kostenbegroting wordt gemaakt na het maken van het behandelplan. Zie de landelijk vastgestelde tarievenlijst. De kosten van een behandeling hangen af van de complexiteit.
 2. Wordt een beugelbehandeling vergoed?
  Begin jaren ’90 is vrijwel alle orthodontie uit de basiszorg gehaald. Alleen bij aangeboren afwijkingen (zoals het ontbreken van tanden of kiezen), een ernstige groeistoornis in het gebit of een sterk afwijkende kaakstand, wordt orthodontie (en een eventuele kaakoperatie) uit de basisverzekering. Veel zorgverzekeraars vergoeden orthodontie wel (deels) vanuit de aanvullende tandartsverzekering. De voorwaarden daarvoor lopen sterk uiteen.

Vragen over de nazorg

 1. Kun je met een beugel alles eten en drinken?
  Met een beugel kun je gewoon eten en drinken. Wel vergroot het eten van iets kleverigs, zoals een toffee of het afbijten van iets hards, zoals een wortel of een appel, de kans dat er iets aan de beugel kapot gaat.
 2. Is het resultaat blijvend?
  Zonder voorzorgsmaatregelen gaan de tanden en kiezen van 80% van de patiënten na afloop van de behandeling weer schuiven. Om dat te voorkomen, plakken veel orthodontisten een draadje (ofwel ‘spalk’) achter de onder- en boventanden. Een andere optie is om (in ieder geval ’s nachts) een losse retentiebeugel te gebruiken. Dit is een doorzichtig plastic plaatje dat, net als de spalk, de tanden en kiezen op zijn plek houdt.