Buitenboordbeugel (headgear)

De buitenboordbeugel (ook wel headgear genoemd) draag je zowel binnen als buiten je mond. De beugel bestaat uit een metalen deel in een boogvorm die door ringen aan de bovenste tanden is bevestigd. Het metalen deel loopt via de buitenkant van je mond naar een bevestigingspunt op je hoofd of hals.

Wanneer een buitenboordbeugel?

Buitenboordbeugel / head gear bij TopOrtho

Buitenboordbeugel

De buitenboordbeugel wordt gebruikt om een overbeet te corrigeren. De beugel remt de groei van de bovenkaak. Daarnaast kan de beugel gedragen worden om ruimte te maken door de kiezen achterin de mond naar achteren te verplaatsen.

Vind een praktijk bij jou in de buurt

De behandeling en nazorg

In de meeste gevallen wordt de buitenboordbeugel gedragen in combinatie met een slotjesbeugel. Het plaatsen van de beugel verloopt in een aantal stappen. Hieronder worden deze stappen uitgelegd en hebben wij de meest gestelde vragen over dit type beugel voor je op een rij gezet.

  • Een week voordat de beugel geplaatst wordt, wordt er een korte afspraak ingepland om de elastiekjes tussen de kiezen te plaatsen. Deze duwen de kiezen uit elkaar, waardoor er ruimte ontstaat om de ringen van de buitenboordbeugel om de kiezen te plaatsen.
  • Na een week worden de twee ringen om de eerste twee grote kiezen in de bovenkaak geplaatst. Hier zitten buisjes aan waarin je de boordbeugel kunt bevestigen.

Doet de beugel pijn?

Net als alle andere beugels, is het dragen van een buitenboordbeugel even wennen. Dit komt omdat er ineens druk op je tanden wordt uitgeoefend. Je kunt hiervoor een pijnstiller slikken. Blijft de pijn langer dan 5 dagen aanhouden? Neem dan contact op met je praktijk.

Kan ik de beugel zelf in- en uitdoen?

De buitenboordbeugel is een uitneembare beugel. Dit betekent dat je deze zelf uit je mond kunt nemen. Na het plaatsen van de beugel, legt de orthodontist uit hoe je de beugel moet bevestigen aan de ringen, zodat je deze heel gemakkelijk zelf in en uit je mond kunt nemen.

Moet ik de buitenboordbeugel elke dag dragen?

Ja, het is de bedoeling dat je de beugel elke dag draagt. Je hoeft de beugel niet naar school te dragen. Hoeveel uur jij de beugel moet dragen, wordt in het behandelplan vastgelegd.

Kun je met een buitenboordbeugel slapen?

Om het gewenste resultaat te behouden, is het belangrijk de beugel ook ’s nachts te dragen. Dit zal in het begin even zijn, maar over het algemeen wordt dit niet als ongemakkelijk ervaren.

Hoe moet ik mijn buitenboordbeugel schoonmaken?

Omdat je de buitenboordbeugel gemakkelijk zelf uit kunt doen, is deze ook goed te reinigen met een tandenborstel en wat water. Wij raden je aan de beugel elke dag ’s ochtends en ’s avonds te reinigen

Is de buitenboordbeugel ook voor volwassenen?

Wij plaatsen nooit een buitenboordbeugel bij volwassenen, omdat dit type beugel wordt geplaatst om de groei van de kaak te beïnvloeden. Tegenwoordig zijn er andere technieken om bij volwassenen ruimte te maken in de bovenkaak. Meer lezen over volwassenen en een beugel? Bekijk dan deze pagina.

Heb je nog een vraag over de buitenboordbeugel? Neem dan contact op met één van onze praktijken.

Neem contact op met één van onze praktijken