Soorten beugels

Er zijn diverse soorten beugels: van de reguliere vaste slotjesbeugel en de uitneembare activator (blokbeugel) tot de onzichtbare beugel van Invisalign. Welke beugel het meest geschikt is voor jou, hangt vooral af van het doel dat je wilt bereiken.

Voordat we aan de slag gaan, bespreken we de behandelopties met je. Hierna kiezen we samen een beugel die het meest optimale resultaat geeft. Uiteraard ontvang je vooraf een begroting, zodat ook het financiële plaatje helder is. Bij TopOrtho plaatsen we beugels bij volwassenen en bij kinderen.

Hieronder sommen wij de verschillende soorten beugels per categorie voor je op.

Uitneembare beugels

Activator beugel - TopOrtho

Activator / blokbeugel

De uitneembare beugel is, zoals de naam al zegt, uit je mond te nemen. We noemen deze beugels ook wel losse beugels. Ze zijn meestal gemaakt van kunsthars waarin metalen draden zijn bevestigd.

Bij TopOrtho bieden we 4 soorten uitneembare beugels aan:

Vind een praktijk in de buurt

Onzichtbare beugels

onzichtbare beugel Invisalign - orthodontie beugeltandarts TopOrtho

Onzichtbare beugel

De onzichtbare beugel wordt ook wel een doorzichtige beugel genoemd. Het is een populaire beugel, omdat dit type beugel minder zichtbaar is, waardoor deze minder opvalt dan de traditionele slotjesbeugel met metalen brackets.

Bij TopOrtho werken wij voornamelijk met de onzichtbare beugel van Invisalign en Spark aligners. Ook plaatsen wij vaak een slotjesbeugel met witte brackets bij patiënten die een minder opvallende beugel willen.

Vaste beugels

Slotjesbeugel

De vaste beugel is een systeem dat elke tand of kies in alle richtingen kan verplaatsen. Andere namen voor de vaste beugel zijn blokjesbeugel, slotjesbeugel of plaatjesbeugel. Op maat gemaakte slotjes (brackets) duwen tanden en kiezen met een draad op de goede plaats. Eventuele elastiekjes zorgen ervoor dat de boven- en ondertanden goed op elkaar passen.

Naast de blokjesbeugel zijn er nog twee soorten vaste beugels:

Retentiebeugels

Spalkje TopOrtho

Retentiespalkje

De retentiebeugels worden na de beugelbehandeling geplaatst. Zodra de beugel verwijderd is, hebben tanden en kiezen namelijk nog de neiging naar hun oude stand terug te gaan. Om dit te voorkomen maken we gebruik van een retentiebeugel.

Bij TopOrtho hebben we twee soorten retentiebeugels:

Vind een praktijk in de buurt

Online beugelen

Beugelen op afstand (of online beugelen) is een trend uit het buitenland die ook steeds vaker in Nederland opduikt. De patiënt maakt thuis foto’s van het gebit en stuurt deze door naar de orthodontist. Alleen op basis van deze foto’s wordt een beugel gemaakt die de patiënt zelf thuis kan plaatsen.

Wij staan absoluut niet achter deze trend en willen je graag waarschuwen. Een beugelbehandeling kan niet uitgevoerd worden zonder een goed en degelijk onderzoek en behandelplan. De kwaliteit van een behandeling met doe-het-zelf beugels is onvoorspelbaar en kan zelfs leiden tot onomkeerbare schade aan het gebit.

Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar het artikel van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten.