Soorten beugels

Er zijn veel verschillende soorten beugels: van de reguliere vaste slotjesbeugel en de uitneembare activator (blokbeugel) tot de onzichtbare beugel van Invisalign. Welke beugel het meest geschikt is voor jou, hangt vooral af van het doel dat we samen willen bereiken. Voordat we aan de slag gaan, bespreken we de mogelijke behandelopties. Hierna kiezen we samen voor een beugel die het meest optimale resultaat geeft. Uiteraard ontvang je vooraf een begroting, zodat ook het financiële plaatje helder is.

Hieronder sommen wij de verschillende soorten beugels per categorie voor je op.

Uitneembare beugels

Activator beugel - TopOrtho

De activator

De uitneembare beugel is, zoals de naam al zegt, uit je mond te nemen. We noemen deze beugels ook wel losse beugels. Ze zijn meestal gemaakt van kunsthars waarin metalen draden zijn bevestigd. Bij TopOrtho bieden we vier soorten uitneembare beugels aan: de activator of blokbeugel, de buitenboordbeugel, de nachtbeugel en de plaatbeugel.

Vaste beugels

De vaste beugel is een systeem dat elke tand of kies in alle richtingen kan verplaatsen. Andere namen voor de vaste beugel zijn slotjesbeugel of plaatjesbeugel. Op maat gemaakte slotjes (brackets) duwen tanden en kiezen met een draad op de goede plaats. Eventuele elastiekjes zorgen ervoor dat de boven- en ondertanden goed op elkaar passen.

Naast de slotjesbeugel, zijn de herbst-beugel en hyrax-beugel vaste beugels.

Onzichtbare beugels

onzichtbare beugel Invisalign - orthodontie beugeltandarts TopOrtho

Onzichtbare beugel

De onzichtbare beugel wordt ook wel een doorzichtige beugel genoemd. Het is een populaire beugel, omdat dit type beugel minder zichtbaar is, waardoor deze minder opvalt dan de traditionele slotjesbeugel met metalen brackets. Bij TopOrtho werken wij voornamelijk met de onzichtbare beugel van Invisalign. Ook plaatsen wij vaak een slotjesbeugel met witte brackets bij patiënten die een minder opvallende beugel willen.

Retentiebeugels

De retentiebeugels worden na de beugelbehandeling geplaatst. Zodra de beugel verwijderd is, hebben tanden en kiezen namelijk nog de neiging om naar hun oude stand terug te gaan. Om dit te voorkomen maken we gebruik van een retentiebeugel. Door gebruik te maken van een retentiebeugel zullen tanden en kiezen vastgroeien in de nieuwe stand blijven staan. Bij TopOrtho hebben we twee soorten retentiebeugels: het (retentie)spalkje en de uitneembare retentiebeugel (nachtbeugel).

Beugel op afstand?

Beugelen op afstand is een trend uit het buitenland die ook steeds vaker in Nederland opduikt. De patiënt maakt thuis foto’s van het gebit en stuurt deze door naar de orthodontist. Alleen op basis van deze foto’s wordt een beugel gemaakt die de patiënt zelf thuis kan plaatsen.

Wij staan absoluut niet achter deze trend en willen je graag waarschuwen. Een beugelbehandeling kan niet uitgevoerd worden zonder een goed en degelijk onderzoek en behandelplan. De kwaliteit van een behandeling met doe-het-zelf beugels is onvoorspelbaar en kan zelfs leiden tot onomkeerbare schade aan het gebit. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar dit artikel van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten.