Wat is een onderbeet?

Een onderbeet is het tegenovergestelde van een overbeet. Bij een onderbeet vallen de tanden in je onderkaak over je tanden in je bovenkaak.

Hoe ontstaat een onderbeet?

Onderbeet

Een onderbeet komt minder vaak voor dan een overbeet. De vorm en grootte van je tanden en de manier waarop deze groeien, zijn grotendeels geërfd van je ouders of familieleden. Een onderbeet is daarom veelal genetische bepaald. Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • Overmatige groei van de onderkaak;
  • Verkeerde beetgewoonten;
  • Mondademhaling;
  • Trauma.

Overmatige groei van de onderkaak

In sommige gevallen groeit de onderkaak sneller dan de bovenkaak, waardoor er een onderbeet ontstaat.

Verkeerde beetgewoonten

Duimen of vingerzuigen op jonge leeftijd of het langdurige gebruik van een fopspeen kan de kaakgroei beïnvloeden en een onderbeet veroorzaken.

Mondademhaling

Wanneer je constant door de mond ademt in plaats van door je neus, kan dit de ontwikkeling van de kaak beïnvloeden waardoor er een overbeet ontstaat.

Trauma

Een letsel aan de kaak of het gezicht kan de kaakstructuur verstoren en een onderbeet veroorzaken.

Wat te doen tegen een onderbeet?

In veel gevallen raden wij aan een onderbeet te laten corrigeren, omdat een onderbeet problemen aan het gebit kan veroorzaken. Zo kan een onderbeet kauw- en spreekproblemen veroorzaken. Ook kan een onderbeet leiden tot overmatige slijtage van de tanden, omdat deze niet goed op elkaar aansluiten. Dit kan weer leiden tot beschadigingen van het glazuur, gevoeligheid en zelfs verlies van tanden.

Welke beugel past bij een onderbeet?

In de meeste gevallen wordt bij het corrigeren van een onderbeet de blokbeugel geplaatst.

Blokbeugel bij onderbeet

Een blokbeugel bestaat in veel gevallen uit een kunststof plaat die op het gehemelte ligt en metalen componenten die boven- en onderkaak met elkaar verbinden. Bij een blokbeugel ligt er een blok tegen de bovenste voortanden aan. Door dit blok wordt de onderkaak gedwongen naar voren te groeien. Zo wordt een betere kaak- en beetpositie bereikt.

Meer informatie

Heb jij een onderbeet en heb je na het lezen van bovenstaand meer informatie nodig? Neem dan contact op met één van onze TopOrtho-praktijken. Wij helpen je graag.