Slotjesbeugel (brackets)

Een slotjesbeugel, ook wel blokjesbeugel genoemd, is een vaste beugel. Dit betekent dat deze beugel op de tanden vastzit.

Een slotjesbeugel zet tanden en kiezen los van elkaar recht. De beugel bestaat uit slotjes (ook wel brackets genoemd) en speciaal gevormd geheugendraad. Dit draad wordt in de slotjes vastgemaakt en duwt de tanden op hun plaats. Na vier tot acht weken is dit draad uitgewerkt en wordt er een andere, dikkere draad geplaatst. Dit proces wordt net zo lang herhaald tot de maximale dikte van de draden is bereikt.

Vind een praktijk in de buurt

Blokjesbeugel met elastiekjes

Slotjesbeugel met elastieken | TopOrtho

Slotjesbeugel met elastieken

In veel gevallen worden er ook elastiekjes geplaatst. Deze zorgen ervoor dat de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak beter op elkaar gaan passen. Daarnaast worden ze gebruikt om spleetjes tussen de tanden dicht te maken.

Witte of onzichtbare slotjesbeugel

Bij een slotjesbeugel zijn ook witte brackets beschikbaar. Door de witte kleur valt de beugel minder op. De witte brackets zijn wel wat duurder en kwetsbaarder. Daarom worden deze meestal bij (bijna) volwassen patiënten in de bovenkaak gebruikt.

De behandeling en nazorg

Een veelgestelde vraag over het plaatsen van een slotjesbeugel is: Doet het pijn? Het plaatsen van een slotjesbeugel doet geen pijn. Een paar uur na het plaatsen kunnen de tanden en kiezen wel wat gevoelig worden. Hieronder hebben wij meer veelgestelde vragen over een slotjesbeugel beantwoord.

Hoe verloopt het plaatsen van een blokjesbeugel?

Het plaatsen van een slotjesbeugel duurt per kaak ongeveer 45 minuten. Wanneer de orthodontist besluit de beugel in één keer, in de boven- en onderkaak, te plaatsen, ben je dus ongeveer een uur en dertig minuten kwijt. Het plaatsen gebeurt in een aantal stappen:

Plaatsen slotjesbeugel | TopOrtho

Plaatsing slotjesbeugel bij TopOrtho

 1. In de eerste stap wordt er een afzuiger in je mond geplaatst die de wangen aan de kant houdt. Dit kan een beetje vervelend aanvoelen.
 2. Daarna worden je tanden en kiezen goed gereinigd en gedroogd.
 3. Vervolgens brengt de orthodontist een speciale lijm op je tanden aan, zodat de brackets op je tanden kunnen worden geplakt. Deze lijm kan onaangenaam smaken, maar is niet schadelijk.
 4. Tot slot wordt de geheugendraad in de slotjes vastgemaakt. Eventueel worden er ook elastiekjes geplaatst.

Doet een slotjesbeugel pijn?

Wanneer een slotjesbeugel net geplaatst is, is dat best even wennen. Omdat er een beetje kracht op de tanden en kiezen wordt uitgeoefend, zullen deze de eerste paar dagen gevoelig zijn en wat losser in de kaak gaan staan. Dit is heel normaal. Het is het begin van het verplaatsen van de tanden en kiezen. Na een paar dagen gaat deze gevoeligheid vanzelf weg.

Daarnaast kan de beugel kan soms wat scherp aanvoelen tegen wangen, tong of lippen. Daarom geven we zachte witte was mee, waarmee de eventuele scherpe kantjes van de beugel afgedekt kunnen worden. In sommige gevallen kan de draad in de brackets achterin de mond een beetje uitsteken. Dit komt door het bewegen van de tanden en kiezen. Heb je hier last van? Maak dan een afspraak bij jouw praktijk. Dan maken we de draad wat korter.

Kan ik alles eten met een slotjesbeugel?

Een vaste beugel is vrij kwetsbaar. Het is heel belangrijk dat je voorzichtig met de beugel omgaat om losse brackets en kromme draden te voorkomen.

 • Let op met hard en kleverig voedsel. Door het afbijten en eten van hard, taai en kleverig voedsel kan de beugel beschadigen. Tussendoortjes als dropjes, toffees, lolly’s, karamel, winegum, zuurtjes, pinda’s en popcorn kun je daarom beter laten staan. Snij harde etenswaren, zoals appels, wortels en stokbrood eerst in stukjes. Ook door op pennen en potloden te bijten en hard te poetsen kunnen brackets los gaan zitten.
 • Let op met zoet eten en frisdrank. Tijdens een orthodontische behandeling is het heel belangrijk dat het gebit gezond blijft. Door op te letten met eten en drinken worden verkleuring, gaatjes, tanderosie en tandvleesontsteking voorkomen. Wij raden daarom af te snoepen en frisdrank en vruchtensappen te drinken. Water, melk en thee zonder suiker kan wel zoveel mogelijk worden gedronken. Let ook op het aantal eet- en drinkmomenten. Bij voorkeur niet meer dan 7 keer, want na ieder eet-/drinkmoment duurt het even voordat de tanden en kiezen weer goed beschermd zijn. Te vaak snacken is slecht voor de tanden!

Hoeveel kost een slotjesbeugel?

Hoeveel een slotjesbeugel gaat kosten, hangt af van veel verschillende factoren. Na je eerste afspraak bij de orthodontist kunnen wij de vragen over de kosten beantwoorden. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 2.800,- en € 3.300,-.

Bij TopOrtho hanteren wij de tarieven die door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn vastgesteld. Hieronder een paar tarieven waar je rekening mee kunt houden:

 • F121 – Eerste consult: € 25,27
 • F125 – Maken gebitsmodellen: vanaf € 19,47
 • F126 – Beoordelen gebitsmodellen inclusief bespreken behandelplan: € 70,30
 • F451 – Plaatsen beugel categorie 5 voor één tandboog: vanaf € 399,27
 • F461 – Plaatsen beugel categorie 6 voor twee tandbogen: vanaf € 649,50
 • F492 – Verwijderen beugel categorie 5 t/m 9 per kaak: vanaf € 109,39
 • F515 – Beugelconsult per maand categorie 5: vanaf € 38,-
 • F516 – Beugelconsult per maand categorie 6: vanaf € 47,50

Voor het gehele overzicht met alle tarieven, verwijzen we je graag door naar onze pagina met de tariefbeschikking.

Heb je nog een vraag over de slotjesbeugel of wil je een eerste afspraak maken? Neem dan contact met één van onze praktijken op.

Vind een praktijk bij jou in de buurt