Vaste beugel

Een vaste beugel zit, zoals de naam al zegt, vast op je tanden en kiezen. Dit type beugel kun je dus niet zelf uit je mond halen. De vaste beugel bestaat uit slotjes (ook wel brackets genoemd) en speciaal voorgevormde geheugendraden en zorgt ervoor dat je tanden en kiezen netjes naast elkaar gaan staan. Een vorm van een vaste beugel is de slotjesbeugel. Deze beugel wordt ook wel ‘blokjesbeugel’ genoemd.

Soorten vaste beugels

Er zijn verschillende soorten vaste beugels:

  • De reguliere slotjesbeugel met metalen brackets
  • De slotjesbeugel met keramische brackets
  • De slotjesbeugel met zelfligerende brackets
  • De herbst-beugel
  • De hyrax-beugel.

Hieronder leggen wij de verschillen tussen de vaste beugels voor je uit.

Vind een praktijk in de buurt

Slotjesbeugel met metalen brackets

Slotjesbeugel met witte brackets

Slotjesbeugel met witte brackets in de bovenkaak

Een slotjesbeugel met metalen brackets is de bekendste soort vaste beugel. Bij dit type beugel worden metalen slotjes op de tanden en kiezen vastgelijmd. De vormgevormde geheugendraden worden door de slotjes gestoken en zorgen ervoor dat tanden en kiezen op de juiste plek worden gezet.

Slotjesbeugel met keramische brackets

Bij een slotjesbeugel met keramische brackets worden de slotjes ook op de tanden en kiezen vastgelijmd. Een van de grote verschillen tussen dit type beugel en de metalen brackets is de kleur van de slotjes. De keramische slotjes zijn doorzichtig, waardoor ze minder zichtbaar zijn.

Slotjesbeugel met zelfligerende brackets

Vaste beugel met zelfligerende brackets

Verschil metalen brackets en zelfligerende brackets

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van de slotjesbeugel is het systeem met de zelfligerende brackets. Deze brackets zijn kleiner en de draad wordt op een slimme manier in het slot vastgehouden met deurtjes of klepjes in plaats van met ijzeren ligaturen. Hierdoor is er minder wrijving tussen bracket en draad. Bij TopOrtho wordt met het Damon® Systeem gewerkt.

Voorafgaand aan alle beugelbehandelingen bespreken we uitgebreid het behandelplan. We stemmen dan af welk vaste beugelsysteem de voorkeur heeft en welke andere opties er eventueel zijn. Uiteraard ontvang je altijd een kostenoverzicht.

Herbst beugel bij TopOrtho

Herbst-beugel

Herbst-beugel

De herbst-beugel wordt geplaatst om een overbeet te corrigeren. Deze beugel zorgt ervoor dat de onderkaak groeit, terwijl het de groei van de bovenkaak remt. De herbst-beugel verplaatst de kiezen in de bovenkaak naar achteren en de tanden van de onderkaak naar voren. Dit verkleint de overbeet en zorg ervoor dat de kiezen van de onder- en bovenkaak goed in elkaar passen.

Hyrax-beugel

De hyrax-beugel maakt je bovenkaak in korte tijd breder. Er moet één of meerdere keren per dag met een klein sleuteltje aan de schroef in het midden van deze beugel gedraaid worden. Na een week kom je op controle, zodat we kunnen zien hoe lang er nog geschroefd moet worden. De herbst-beugel is alleen geschikt voor patiënten tot ongeveer 15 jaar.

Ga naar onze prakijken