Spalkje achter je tanden na een beugel

Na een beugelbehandeling plaatsen we bij bijna iedereen een retentiespalk (spalkje) achter de voortanden in de boven- en onderkaak. Na een beugelbehandeling hebben tanden en kiezen namelijk nog de neiging om terug naar de oude stand te gaan. En dat is natuurlijk niet wat je wilt! Door een spalk achter de tanden te plaatsen, worden de tanden in de gewenste positie vastgezet en kunnen ze niet meer schuiven.

Spalkje achter je tanden

Het spalkje plaatsen

Voordat het spalkje wordt geplaatst, worden je tanden en kiezen goed gereinigd. Vervolgens wordt het spalkje met een speciale lijm vastgezet. Het plaatsen duurt ongeveer 20 minuten. De eerste dagen moet je tong erg wennen aan het spalkje en voelt het raar en ruw aan, maar na een paar dagen voel je hem niet meer zitten. Hieronder hebben wij de meestgestelde vragen over het plaatsen van een spalk op een rij gezet.

Doet het plaatsen pijn?

Nee, het plaatsen van een spalkje doet geen pijn.

Orthodontist, spalkje plaatsen TopOrtho

Hoe lang moet het spalkje zitten?

Het is de bedoeling dat je de spalk je hele leven draagt. Hoe langer hij blijft zitten, hoe langer hij je tanden namelijk rechthoudt. Het spalkje kan erg lang zonder problemen in je mond blijven zitten. Toch kan het voorkomen dat hij slijt, breekt of los gaat zitten. In dat geval raden wij je aan direct contact met jouw TopOrtho-praktijk op te nemen, zodat de spalk weer op de juiste manier geplaatst kan worden. Tips om het spalkje zo lang mogelijk te behouden:

  • Ga ieder half jaar op controle bij je tandarts. Hij/zij kan zien of het spalkje nog goed zit.
  • Verzorg je tanden en kiezen goed: vergeet tijdens het poetsen de binnenkant van je boven- en ondertanden niet!
  • Wees voorzichtig met het afbijten van hard eten (zoals appels, stokbrood etc.) met je voortanden.

Moet ik nog op controle komen?

Nadat de spalk geplaatst is, plannen we graag nog een aantal controle afspraken om te kijken of de spalk nog goed vastzit en of er eventueel nog nieuwe lijm moet worden aangebracht. Daarna kan de tandarts deze controle tijdens de reguliere controle afspraken uitvoeren.

Mijn spalkje zit los. Wat moet ik doen?

Zonder een spalk kunnen je tanden en kiezen weer gaan verschuiven. Bel daarom direct naar jouw TopOrtho-praktijk, wanneer deze loszit, zodat zij het spalkje weer kunnen plaatsen.

Kosten spalkje

Bij TopOrtho hanteren wij de tarieven die door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn vastgesteld. Voor het plaatsen van een spalk gebruiken we code F813, voor de controlebehandelingen hanteren we code F531:

  • F813 – Plaatsen (extra) retentie-apparatuur, per kaak: vanaf € 43,51.
  • F531 – Nacontrole beugel categorie 1 t/m 4: vanaf € 33,25

Deze kosten zijn exclusief de techniekkosten. Meer weten over tarieven? Bekijk dan dit overzicht met de kosten.

Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met één van onze praktijken.