Wat is een overbeet?

Er is sprake van een overbeet (ook wel diepe beet genoemd) wanneer de boventanden meer naar voren staan ten opzichte van de ondertanden. Hoe groot jouw overbeet is, kunnen we achterhalen door te meten hoeveel millimeter de boventanden voor de ondertanden staan. In de ideale situatie raken de boven en ondertanden elkaar onder een hoek van 130 graden en hebben zo steun aan elkaar. Tanden die elkaar niet raken kunnen uit elkaar groeien. Er ontstaat dan een diepe beet.

Moet je een overbeet behandelen?

Overbeet - TopOrtho

Overbeet

Wanneer de boven- en ondertanden niet op de juiste manier contact maken, kunnen ze gaan uitgroeien en ontstaat er een diepe beet. Ondertanden kunnen zo ver uitgroeien dat ze tegen het verhemelte of het tandvlees aangroeien. Je gaat dan je tandvlees kapotbijten.

Welke beugel bij een overbeet?

Er zijn verschillende beugels die een overbeet kunnen corrigeren, zoals de reguliere slotjesbeugel, de herbst-beugel, de blokbeugel en de doorzichtige beugel. Welke beugel het meest geschikt is voor jou, bespreken we in het eerste consult.

Slotjesbeugel bij overbeet

Een slotjesbeugel zet tanden en kiezen los van elkaar recht, waardoor dit type beugel alleen niet geschikt is om de diepe beet  te corrigeren. Voor het corrigeren zijn dan nog elastiekjes of veren nodig.

Herbst-beugel bij overbeet

De herbst-beugel stimuleert de voorwaartse groei van de onderkaak. Daarnaast verplaatst de herbst-beugel het bovengebit naar achteren en het ondergebit naar voren, waardoor de overbeet wordt verkleind.

Blokbeugel bij overbeet

De blokbeugel is een uitneembare beugel. Bij een blokbeugel ligt er een blok tegen de bovenste voortanden aan en wordt de onderkaak in het blok naar voren gehouden. Hierdoor wordt de voorwaartse groei van de onderkaak gestimuleerd, waardoor de overbeet wordt verminderd.

Doorzichtige beugel bij overbeet

Een doorzichtige  beugel, zoals de beugel van Invisalign, wordt het vaakst gekozen bij een milde overbeet. Bij een matige tot ernstige overbeet kan het best voor een herbst-beugel of blokbeugel gekozen worden.

Hoe lang moet je de beugel dragen?

Hoe lang je de beugel moet dragen, hangt onder andere af van de ernst van afwijking, maar in de meeste gevallen duurt een behandeling zo’n anderhalf tot twee jaar. In het persoonlijk behandelplan adviseert de orthodontist hoe lang jij de beugel moet dragen.

Kan een diepe beet bij volwassenen behandeld worden?

Bij volwassenen met een overbeet kunnen we de groei van de kaak niet meer beïnvloeden. Het corrigeren van een overbeet is dan alleen mogelijk met een  beugel in combinatie met een kaakoperatie.

Meer informatie?

Wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met één van onze praktijken. Wij helpen je graag verder