Herbst-beugel

De herbst-beugel wordt geplaatst om een overbeet te corrigeren. De beugel zorgt ervoor dat de onderkaak groeit, terwijl het de groei van de bovenkaak remt. Dit zorgt ervoor dat de tanden van de onder- en bovenkaak goed in elkaar passen.

Wat is een herbst-beugel?

Herbst-beugel bij TopOrtho

Herbst-beugel

De herbst-beugel bestaat uit metalen buizen die aan de boven- en onderkaak van de mond worden geplaatst, vaak aan de achterkant van de kiezen. Deze buizen zijn met elkaar verbonden door middel van een scharnierend gewricht. Dit gewricht stuurt de beweging in de kaak.

De beugel voert constante druk op de kaken uit, waardoor de bovenkaak naar achteren wordt geduwd en de onderkaak naar voren wordt gebracht.

Vind een praktijk bij jou in de buurt

De behandeling en nazorg

Mocht de herbst-beugel geschikt voor jou zijn, dan worden tijdens de plaatsing ervan een aantal stappen doorlopen. Daarnaast kom je regelmatig terug op controle om te kijken hoe de voortgang verloopt. Hieronder hebben wij de antwoorden op de meestgestelde vragen over de herbst-beugel voor je op een rij gezet.

Hoe wordt een herbst-beugel gemaakt?

Voordat de herbst-beugel geplaatst kan worden, doorloop je onderstaande stappen:

  • De orthodontist maakt afdrukken van je tanden en kiezen. Deze afdrukken vormen de basis van de beugel.
  • Op basis van de afdrukken ontwerpt de orthodontist of de tandtechnicus de beugel. De herbst-beugel wordt dus speciaal voor jou op maat gemaakt.
  • Na het ontwerp, wordt de herbst-beugel gemaakt volgens de gekozen materialen en technieken. In de meeste gevallen maken wij de herbst-beugel van speciaal medisch kunststof.
  • In de laatste stap wordt de beugel in je mond geplaatst en aangespannen, zodat de juiste positie van de kaken en de gewenste beet wordt verkregen.

Doet de herbst-beugel pijn?

In het begin kan de herbst-beugel wat pijnlijk zijn, omdat de beugel druk uitoefent op je tanden en kiezen. Deze pijn is normaal en gaat na een aantal dagen weer over. Blijf je pijn houden? Neem dan contact met ons op.

Hoe lang moet ik de herbst-beugel dragen?

Hoe lang je de beugel moet dragen hangt helemaal af van de mate/grootte van de gebitsafwijking. Elke gebit is namelijk anders. De duur van de behandeling varieert daarom van enkele maanden tot enkele jaren.

Het is heel belangrijk de instructies van de orthodontist goed op te volgen. Zo worden de beste resultaten in de best mogelijke behandeltijd behaald. In het persoonlijk behandelplan stellen wij een geschatte behandelduur vast.

Moet ik nog op controle komen?

Door regelmatig op controle te komen, kunnen we de voortgang zien en eventuele aanpassingen aanbrengen. Alleen zo wordt het gewenste resultaat bereikt.

Heb je nog een vraag over de herbst-beugel? Neem dan contact op met één van onze praktijken.

Ga naar onze praktijken