Mondverzorging

Het is altijd belangrijk goed voor je tanden en kiezen te zorgen. Wanneer je een beugel draagt, is dit nog belangrijker. Wij krijgen vaak de vraag hoe je je tanden en kiezen goed kunt reinigen als je een beugel hebt. Wij zetten dit hieronder graag voor je op een rij.

Hoe poets ik mijn tanden met een beugel?

Wanneer je een beugel hebt, kunnen etensresten gemakkelijk aan de beugel blijven plakken. Daarom is het extra belangrijk goed voor je mond te zorgen. Zo kunnen vlekjes, gaatjes en andere beschadigingen aan het glazuur voorkomen worden.

Wanneer je een vaste beugel hebt, zijn niet alle plekjes even goed te bereiken, waardoor de kans op tandplak en tandsteen groter wordt. Daarom krijgt iedereen die bij ons een beugel geplaatst krijgt, poetsinstructies van de orthodontie-assistent.

Je tanden twee keer op een dag poetsen hoort bij de vaste dagelijkse routine en helemaal als je een beugel draagt. Poets minstens twee minuten je tanden goed met fluoridetandpasta. Sla hierbij niets over en wees niet bang: de slotjes blijven gewoon op hun plaats. Met speciale ‘verklik’-tabletjes kun je controleren of alle tanden en kiezen schoon zijn.

Wat is fluoride en fluoride spoeldrank?

Fluoride is heel belangrijk, omdat het het tandglazuur beschermt tegen zuren. Poets altijd met fluoridetandpasta. Patiënten met vaste apparatuur (slotjesbeugel) vragen we om te spoelen met een drankje met fluoride. Iedere avond na het poetsen twee minuten goed spoelen versterkt het glazuur en beperkt het risico op ontkalking en gaatjes. Je krijgt van ons een recept die je bij de apotheek kunt afhalen. Vergeet niet een herhalingsrecept te vragen als de spoeldrank (bijna) op is.

Moet ik mijn beugel ook schoonmaken?

Het schoonmaken en schoonhouden van een beugel is belangrijk. Voor een nachtbeugel kun je speciale bruistabletten gebruiken. Rondom de slotjes van een vaste beugel blijven gemakkelijk etensresten achter. Spoel na iedere maaltijd goed je mond om deze te verwijderen. Hierna kun je de tanden poetsen. De randen van de slotjes kun je goed schoonmaken met een ragertje.

Welke tandenborstel moet ik gebruiken?

Met een vaste beugel is het wat lastiger poetsen. Het beste is om een tandenborstel met een rechte steel en een kleine borstelkop te gebruiken. Poets met een tandenborstel met een rechte steel en kleine borstelkop met glad oppervlak. Zorg dat de haren van nylon zijn, liefst soft of medium. Elektrisch poetsen kan natuurlijk ook. Hiervoor zijn speciale opzetborsteltjes verkrijgbaar. Je krijgt van ons poetsinstructies en kunt hier ook altijd om vragen.