Orthodontisten waarschuwen voor doe-het-zelf beugel

Sinds kort wordt door online aanbieders een soort doorzichtige beugels aangeboden, waarmee thuis een orthodontische behandeling kan worden uitgevoerd. Na het zelf maken van een foto van het gebit of het zelf maken van een gebitsafdruk wordt een serie bitjes naar huis opgestuurd. In het buitenland zijn ook winkels waar de consument kan binnenlopen om de behandeling vervolgens thuis op te starten. De Nederlandse Vereniging van Orthodontisten maakt zich grote zorgen over deze doe-het-zelf beugels, om de volgende redenen:

◆ Of een gebit gezond genoeg is voor een orthodontische behandeling kan alleen worden vastgesteld met een uitgebreid onderzoek door een orthodontist of eventueel tandarts voor orthodontie.
◆ Ook moet er een diagnose worden opgesteld van de orthodontische afwijking en hoort een behandelplan te worden gemaakt. De patiënt heeft daarna recht op goede uitleg over welke type beugels mogelijk zijn en wat de risico’s van een behandeling zijn.
◆ Als een orthodontische behandeling niet wordt begeleid door een goed getrainde behandelaar, kan het eindresultaat niet optimaal zijn, waardoor vaak een herbehandeling nodig is en de consument extra hoge kosten maakt.
◆ In het ergste geval kan een zelfbehandeling leiden tot blijvende schade aan de tanden of het ondersteunende bot en tandvlees door ongecontroleerde krachten op de tanden.

Hoewel de doe-het-zelf beugel een eenvoudige manier lijkt om van scheve tanden af te komen, kan het dus een groot gevaar vormen voor het gebit. Voor een goede beoordeling, betrouwbaar advies en de beste begeleiding naar een succesvol eindresultaat van een beugelbehandeling is de orthodontist de aangewezen professional.

Bron: Nederlandse Vereniging van Orthodontisten