Iets mis met je beugel?

Het kan gebeuren dat er een probleem ontstaat met de beugel. In veel gevallen kunt u zelf een aantal dingen proberen om het probleem op te lossen.

IRRITATIE AAN DE WANG.
Blijf het beugeldeel ondanks de pijn goed poetsen. Doe er eventueel wat was of suikervrije kauwgom op om de irritatie te verzachten. Spoelen met zout water bevordert de genezing van de geïrriteerde wang. Bij blijvende pijn: neem de eerst volgende werkdag contact op met de praktijk.

LOSSE BEUGEL

DE METAALDRAAD VAN DE LOSSE BEUGEL IS KAPOT.
Draag de beugel niet en bel de praktijk voor een afspraak om het de beugel te laten repareren.

DE LOSSE BEUGEL DRUKT OP HET TANDVLEES.
Als de beugel geen pijn doet, blijf hem dan dragen. Neem wel contact op met de praktijk en maak een afspraak voor de reparatie. Neem daarvoor de gipsmodellen mee!

VASTE BEUGEL

EEN ELASTIEKJE IS LOS.
Een separatie-elastiekje is bedoeld om ruimte te maken tussen de kiezen. Is er een separatie-elastiekje uitgevallen, neem dan contact op met de praktijk voor advies.

ELASTIEK VAN DE PALATAL BAR.
Aan elke kant zit een elastiekje. Het is niet erg als één van de twee elastiekjes eraf is. Als beide elastiekjes eraf zijn, neem contact op met de praktijk.

ELASTIEKJE IS VAN DE BRACKET AF.
Bel de praktijk om een afspraak te maken.

DRAAD IS KAPOT.
Als het draaduiteinde prikt, dan kunt u de draad achter het dichtstbijzijnde slotje afknippen met een tangetje, grote nagelknipper of een scherp nagelschaartje. Bel de praktijk voor een afspraak.

EEN BRACKET (BLOKJE) IS LOS.
Als het niet erg stoort, kunt u het laten zitten. Als u last van de loszittende bracket hebt, kunt u die bedekken met een bolletje van de meegekregen was of met suikervrije kauwgom. U kunt beter stoppen met het dragen van elastiekjes. Bel sowieso de praktijk voor een reparatieafspraak. Wacht niet tot de volgende afspraak omdat hier tijdens een normale afspraak geen tijd voor is.

EEN BRACKET (BLOKJE) IS ERAF.
Neem altijd contact op met de praktijk, dan kunnen we extra tijd inplannen! Bewaar het slotje en neem het mee, dan kan het opnieuw bevestigd worden.

ER PRIKT EEN DRAAD VAN DE VASTE BEUGEL IN DE WANG.
Doe er een bolletje was (of suikervrije kauwgom) op. Of knip het draaduiteinde dat in de wang steekt achter het dichtstbijzijnde slotje af met een tangetje, grote nagelknipper of een scherp nagelschaartje. Bel de praktijk voor een afspraak.

BAND OM EEN KIES IS LOS.
Maak een afspraak om het ringetje vast te zetten. Als het ringetje helemaal van de kies af is en de draad steekt in de wang: het draaduiteinde afknippen achter het dichtstbijzijnde slotje (zie boven).

BITE-TURBO (BLOKJE ACHTER DE VOORTAND) IS ERAF.
Is er één of zijn beide bite-turbo’s er af, neem dan contact op met de praktijk om een afspraak te maken.

DE TELESCOOP IS ERUIT.
U kunt proberen om uw mond zo ver als mogelijk is open te doen en de telescoop terug in het buisje te plaatsen. Lukt dit niet, bel de praktijk voor een afspraak.

VEER VAN FORSUS BEUGEL IS LOSGESPRONGEN.
U kunt de veer eenvoudig zelf terugplaatsen: doe uw mond zo ver mogelijk open en duw de veer (het bovendeel) er met één hand in. Met de andere hand kunt u de duwstaaf er dan weer in schuiven. Lukt het niet om de veer zelf terug te plaatsen, dan kunt u de losse onderdelen tijdelijk vast zetten aan de vaste beugel met een elastiekje of flossdraad. Bel de praktijk om een afspraak te maken.

SPALK

DE SPALK IS LOS, ERUIT OF GEBROKEN.
Bel de praktijk om een afspraak te maken. Gooi het draadje niet weg, maar neem het mee naar de afspraak!

Iets anders?

U kunt altijd contact opnemen met de praktijk voor advies. Bij voorkeur belt u naar de praktijk zodat we u zo snel mogelijk kunnen helpen. U kunt uw vraag uiteraard ook naar de praktijk mailen.