Iets mis met je beugel?

IETS MIS MET JE BEUGEL?

…tijdens praktijkuren:
Neem contact op met de praktijk. Vertel duidelijk wat er aan de hand is of wat er beschadigd is aan de beugel, ook als je bijna een afspraak hebt. Zo kunnen we de eventueel benodigde extra tijd inplannen. Afhankelijk van het probleem regelt de baliemedewerker een afspraak zodat je meteen terecht kunt.

…’s avonds, in het weekend en tijdens de vakantie:
Bekijk de onderstaande tips, die bieden wellicht uitkomst. Bij ernstige pijnklachten door de beugel die je zelf niet kunt verhelpen en die niet tot de volgende praktijkdag kunnen wachten, kun je naar de praktijk bellen. Op het antwoordapparaat is ons noodnummer vermeld. Dit nummer is alleen bedoeld voor noodsituaties met betrekking tot de beugel. Als je op vakantie bent, kun je een orthodontist of tandarts op je vakantieadres om hulp vragen.

TIPS BIJ PROBLEMEN

Irritatie aan de wang. Blijf het beugeldeel goed poetsen, ondanks de pijn, en doe er wat was of suikervrije kauwgom op. Spoelen met zout water bevordert de genezing. Bij blijvende pijn: bel de praktijk.

LOSSE BEUGEL

De metaaldraad van de losse beugel is kapot. Beugel uitlaten en bellen voor een afspraak. Meestal kan de beugel gerepareerd worden.

De losse beugel drukt op het tandvlees. Beugel uitlaten en bellen voor een afspraak. Er moet iets van de beugel worden afgeslepen.

Als de beugel geen pijn doet, blijf hem dan dragen. Neem wel meteen contact op met de praktijk en maak een afspraak voor de reparatie. Neem daarvoor de gipsmodellen mee!

VASTE BEUGEL

Een elastiekje is los. Een separatie-elastiekje is bedoeld om ruimte te maken. Bij voldoende ruimte valt het elastiekje er vanzelf uit. Als het er door een andere reden uitvalt, bel dan voor een afspraak.

Elastiek van de palatal bar. Aan elke kant zitten twee elastiekjes. Als een van de twee eraf is, is alles nog okay. Als beide elastiekjes eraf zijn, bel dan direct de praktijk!

Elastiekje is van de bracket af. Bel voor een afspraak.

De telescoop is eruit. Je kunt proberen om je mond zo ver als mogelijk is open te doen en de telescoop terug in het buisje te plaatsen. Lukt dit niet, bel voor een afspraak.

Een draad is kapot. Als het draaduiteinde prikt, dan achter het dichtstbijzijnde slotje afknippen met een tangetje, grote nagelknipper of scherp nagelschaartje. Bel de praktijk voor een afspraak.

Een bracket (blokje) is los. Als het niet erg stoort, kan je het laten zitten. Als je last van de loszittende bracket hebt, kun je die bedekken met een bolletje van de meegekregen was of met suikervrije kauwgom. Je kunt beter stoppen met het dragen van elastiekjes. Bel altijd voor een afspraak. Wacht niet tot de volgende afspraak: tijdens je normale afspraak is hiervoor meestal geen tijd!

Een bracket is eraf. Bel altijd, dan kunnen we extra tijd inplannen! Bewaar het slotje en breng het mee, dan kan het opnieuw bevestigd worden.

Er prikt een draad van de vaste beugel in de wang. Doe er een bolletje was (of suikervrije kauwgom) op. Of knip het draaduiteinde dat in de wang steekt achter het dichtstbijzijnde slotje af met een tangetje, grote nagelknipper of een scherp nagelschaartje. Bel voor een afspraak.

Band om een kies is los. Bel voor een afspraak om het ringetje vast te zetten. Als het ringetje helemaal van de kies af is en de draad steekt in de wang: het draaduiteinde afknippen achter het dichtstbijzijnde slotje (zie boven).

Bite-turbo (blokje achter de voortand) is eraf. Je krijgt meestal twee bite-turbo’s. Als je er nog eentje hebt, is alles oké. Zijn beide bite-turbo’s eraf, bel dan voor een afspraak.

Veer van Forsus beugel is losgesprongen. Je kan de veer eenvoudig zelf terugplaatsen: Doe je mond zo ver mogelijk open en duw de veer (het bovendeel) met één hand in. Met de andere hand kan je de duwstaaf er dan weer in schuiven. Lukt het niet om de veer zelf terug te plaatsen dan kan je de losse onderdelen tijdelijk vast zetten aan de vaste beugel met een elastiekje of flossdraad en bel ons voor een afspraak.

   

Spalk

De spalk is los. Bel voor een afspraak om de spalk zo spoedig mogelijk te laten vastzetten. Het draadje niet weggooien!

De spalk is gebroken. Bel voor een afspraak om een nieuwe spalk te laten zetten.

Iets anders?

Bel naar de praktijk voor advies. Bij problemen aan de beugel nooit de mail gebruiken. Door omstandigheden kan mail (te) laat of niet gelezen worden. Neem geen risico en bel de praktijk. Als er niemand is, zal het antwoordapparaat je verder helpen.