Mondhygiëne en eten en drinken

Een beugel is best even wennen. Zeker de eerste paar dagen kunnen de tanden en kiezen gevoelig zijn. Dus heb je de neiging om liever zachtere dingen te eten. Maar het went sneller als je zo gauw mogelijk gewoon brood, groenten en fruit eet. Pas je op met hard en taai voedsel? Daardoor kan de beugel beschadigen.

Hard, taai en kleverig voedsel

Om beschadiging van je beugel te voorkomen, kun je harde en taaie dingen beter laten staan. Dit zijn bijvoorbeeld pinda’s, dropjes, toffees en stokbrood. Harde vruchten zoals appels kun je in stukjes snijden voor het opeten. Vermijd ook kleverig snoep zoals kauwgom, karamels en winegums. Dat blijft aan de beugel plakken.

SUIKERS EN ZUREN

Wat snoepen betreft: teveel suiker is nooit goed voor de tanden. Dat geldt ook voor frisdrank en zoete (vruchten)drankjes. Drink liever water, thee, melk of bouillon. Ook zure voedingsmiddelen kunnen het gebit aantasten. Wacht na het eten of drinken van zure producten minstens één uur met tandenpoetsen. Door het zuur wordt de buitenste laag van het tandglazuur een beetje week en dat poets je er dan gemakkelijker af.

7 suikermomenten

Maximaal 7 eet-/drinkmomenten op een dag is een richtlijn waar zowel voedingsdeskundigen als tandartsen steeds meer op aandringen. Dan heeft het gebit tussendoor voldoende tijd om te herstellen van de zuuraanvallen op het glazuur. Wij spreken van zeven suikermomenten: eigenlijk is alles wat je op een dag eet of drinkt behalve water, thee en koffie zonder suiker een suikermoment. Bij meer dan 7 suikermomenten neemt de kans op gaatjes toe.

Omdat etensresten aan de beugel kunnen plakken, is goede mondhygiëne nu extra belangrijk. Vlekjes, gaatjes of andere beschadigingen aan het glazuur wil je vast graag voorkomen. Met een vaste beugel zijn niet alle plekjes even goed te bereiken. Daardoor is de kans op tandplak en tandsteen groter. De assistente geeft je poetsinstructies.

Tandenpoetsen

Tweemaal per dag twee minuten tandenpoetsen hoort gewoon bij de vaste dagelijkse routine en helemaal als je een beugel draagt. Minstens twee minuten goed poetsen met fluoridetandpasta , niets overslaan en wees maar niet bang: de slotjes blijven gewoon op hun plaats. Met speciale ‘verklik’-tabletjes kan je controleren of alle tanden en kiezen schoon zijn.

Fluoride en fluoride spoeldrank

Fluoride is heel belangrijk, omdat het het tandglazuur beschermt tegen zuren. Poets altijd met fluoridetandpasta. Patiënten met vaste apparatuur (slotjesbeugel) vragen we om te spoelen met een drankje met fluoride. Iedere avond na het poetsen twee minuten goed spoelen versterkt het glazuur en beperkt het risico op ontkalking en gaatjes. U krijgt van ons een recept en kunt de spoeldrank bij de apotheek halen. Vergeet niet een herhalingsrecept te vragen als de spoeldrank (bijna) op is.

Beugel reinigen

Het schoonmaken en schoonhouden van een beugel is belangrijk. Voor een nachtbeugel kun je speciale bruistabletten gebruiken. Rondom de slotjes van een vast beugel blijven gemakkelijk etensresten achter. Spoel na iedere maaltijd goed je mond om deze te verwijderen. Hierna kun je de tanden poetsen. De randen van de slotjes kun je goed schoonmaken met een ragertje. Lees hier onze poetsinstructie.

Tandenborstel

Met een vaste beugel is het wat lastiger poetsen. Het beste is om een tandenborstel met een rechte steel en een kleine borstelkop te gebruiken. Poets met een tandenborstel met een rechte steel en kleine borstelkop met glad oppervlak. Zorg dat de haren van nylon zijn, liefst soft of medium. Elektrisch poetsen kan natuurlijk ook. Hiervoor zijn speciale opzetborsteltjes verkrijgbaar. Je krijgt van ons poetsinstructies en kunt hier ook altijd om vragen.