Mondverzorging en eten en drinken

Wanneer je beugel net geplaatst is, is dat best even wennen. De eerste paar dagen kunnen je tanden en kiezen gevoelig zijn, omdat er druk op wordt uitgeoefend. Veel beugeldragers hebben dan de neiging zachtere dingen te eten, maar een beugel went sneller wanneer je zo gauw mogelijk weer ‘normaal’ eet. Pas alleen op met hard en taai voedsel. Dit kan de beugel namelijk beschadigen.

Wat mag ik eten met een beugel?

Om beschadiging aan je beugel te voorkomen, kun je hard en taai eten dingen beter laten staan. Dit zijn bijvoorbeeld pinda’s, dropjes, toffees en stokbrood. Hard fruit, zoals appels en peren, kun je beter in stukjes snijden voor je deze opeet. Vermijd ook kleverig snoep zoals kauwgom, karamels, nougat en winegums. Dit soort snoep blijft vaak aan je beugel plakken.

Tasten suikers en zuren mijn beugel aan?

Teveel suiker is nooit goed voor je tanden. Dat geldt ook voor frisdrank en zoete (vruchten)drankjes. Drink liever water, thee, melk of bouillon. Ook zure voedingsmiddelen kunnen het gebit aantasten. Wacht na het eten of drinken van zure producten minstens één uur met tandenpoetsen. Door het zuur wordt de buitenste laag van het tandglazuur een beetje week. Dit poets je gemakkelijk weg wanneer je meteen je tanden poetst.

7 suikermomenten

Maximaal 7 eet-/ en drinkmomenten op een dag is een richtlijn waar zowel voedingsdeskundigen als tandartsen steeds meer op aandringen. Dan heeft het gebit tussendoor voldoende tijd om te herstellen van de zuuraanvallen op het glazuur. Wij spreken van zeven suikermomenten: eigenlijk is alles wat je op een dag eet of drinkt behalve water, thee en koffie zonder suiker een suikermoment. Bij meer dan 7 suikermomenten neemt de kans op gaatjes toe.

Hoe poets ik mijn tanden met een beugel?

Wanneer je een beugel hebt, kunnen etensresten gemakkelijk aan de beugel blijven plakken. Daarom is het extra belangrijk goed voor je mond te zorgen. Zo kunnen vlekjes, gaatjes en andere beschadigingen aan het glazuur voorkomen worden.

Wanneer je een vaste beugel hebt, zijn niet alle plekjes even goed te bereiken, waardoor de kans op tandplek en tandsteen groter wordt. Daarom krijgt iedereen die bij ons een beugel geplaatst krijgt, poetsinstructies van de orthodontie-assistent.

Tweemaal per dag twee minuten tandenpoetsen hoort gewoon bij de vaste dagelijkse routine en helemaal als je een beugel draagt. Minstens twee minuten goed poetsen met fluoridetandpasta , niets overslaan en wees maar niet bang: de slotjes blijven gewoon op hun plaats. Met speciale ‘verklik’-tabletjes kan je controleren of alle tanden en kiezen schoon zijn.

Fluoride en fluoride spoeldrank

Fluoride is heel belangrijk, omdat het het tandglazuur beschermt tegen zuren. Poets altijd met fluoridetandpasta. Patiënten met vaste apparatuur (slotjesbeugel) vragen we om te spoelen met een drankje met fluoride. Iedere avond na het poetsen twee minuten goed spoelen versterkt het glazuur en beperkt het risico op ontkalking en gaatjes. U krijgt van ons een recept en kunt de spoeldrank bij de apotheek halen. Vergeet niet een herhalingsrecept te vragen als de spoeldrank (bijna) op is.

Beugel reinigen

Het schoonmaken en schoonhouden van een beugel is belangrijk. Voor een nachtbeugel kun je speciale bruistabletten gebruiken. Rondom de slotjes van een vast beugel blijven gemakkelijk etensresten achter. Spoel na iedere maaltijd goed je mond om deze te verwijderen. Hierna kun je de tanden poetsen. De randen van de slotjes kun je goed schoonmaken met een ragertje.

Tandenborstel

Met een vaste beugel is het wat lastiger poetsen. Het beste is om een tandenborstel met een rechte steel en een kleine borstelkop te gebruiken. Poets met een tandenborstel met een rechte steel en kleine borstelkop met glad oppervlak. Zorg dat de haren van nylon zijn, liefst soft of medium. Elektrisch poetsen kan natuurlijk ook. Hiervoor zijn speciale opzetborsteltjes verkrijgbaar. Je krijgt van ons poetsinstructies en kunt hier ook altijd om vragen.