Retentiebeugels

Na een beugelbehandeling volgt de retentiefase. Retentie betekent ‘vasthouden/behouden’. En dat is precies wat je tijdens de retentiefase wilt: je wilt het bereikte resultaat vasthouden! Zodra de beugel verwijderd is, hebben tanden en kiezen namelijk nog de neiging om naar hun oude stand terug te gaan. Om dit te voorkomen maken we gebruik van een retentiebeugel. Door gebruik te maken van een retentiebeugel zullen tanden en kiezen vastgroeien in de nieuwe stand blijven staan.

orthodontist Nijverdal, plaatsen spalkje - beugelbehandeling TopOrtho

Soorten retentiebeugels

Bij TopOrtho hebben we drie soorten retentiebeugels: het (retentie)spalkje, de uitneembare retentiebeugel (nachtbeugel) en de plaatbeugel (het retentieplaatje). Hieronder leggen wij de drie soorten beugels uit.

Het spalkje

Na een beugelbehandeling plaatsen we bij bijna iedereen een retentiespalk (het spalkje) achter de voortanden in de boven- en onderkaak. Dit spalkje zorgt ervoor dat de tanden in de huidige positie vast gaan zitten en niet kunnen schuiven. Het spalkje wordt met een speciale lijm vastgezet. De eerste dagen moet je tong erg wennen aan het spalkje en voelt het raar aan, maar na een paar dagen voel je hem niet meer zitten en doet het spalkje ook geen pijn meer.

De uitneembare retentiebeugel

Plaatbeugel - retentieplaatje TopOrtho

De plaatbeugel

Naast het spalkje krijgt iedereen een uitneembare beugel (een hoesje) die precies om de tanden van de bovenkaak past. Deze retentiebeugel houdt de tanden op dezelfde positie. Het is de bedoeling dit hoesje 2 jaar iedere nacht te dragen, omdat je tanden en kiezen anders weer kunnen verschuiven. Omdat je deze beugel alleen ‘s nachts draagt, wordt dit type beugel ook wel een nachtbeugel genoemd.

De plaatbeugel

De plaatbeugel wordt ook wel het retentieplaatje genoemd. Deze beugel wordt gebruikt om tanden en kiezen na een beugelbehandeling op de juiste plek te houden.

Heb je nog een vraag over het spalkje of de uitneembare retentiebeugel? Neem dan contact op met één van onze praktijken.