Elastiekjes

In veel gevallen worden er bij het plaatsen van een vaste slotjesbeugel aan de zijkant van je tanden ook elastiekjes geplaatst. Deze zorgen ervoor dat de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak beter op elkaar gaan passen. Daarnaast worden ze gebruikt om spleetjes tussen de tanden dicht te maken. De elastieken worden aan kleine haakjes van de beugel bevestigd en vormen vaak ‘de motor’ van je beugel. Het is dus heel belangrijk dat je deze volgens de meegegeven instructies draagt. Wanneer je dit niet doet, heeft de behandeling weinig of geen effect en worden tanden en kiezen op de verkeerde manier verplaatst.

Hoe moet ik de elastiekjes bij een beugel dragen?

De elastiekjes moet je dag en nacht dragen. Wanneer je net begint met het dragen van de elastieken, kan het plaatsen ervan best lastig zijn. Maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. In het begin kunnen je tanden wat gevoelig zijn. Dit komt doordat ze aan de druk moeten wennen. Als je de elastieken volgens de instructie van de orthodontist draagt, verdwijnt de gevoeligheid vaak na een paar dagen tot een week. Om tot een goed (eind)resultaat te komen, hebben we hieronder een paar tips over het dragen van elastieken opgesomd:

  • Draag de elastieken dag en nacht.Elastiekjes bij slotjesbeugel | TopOrtho
  • Volg de meegegeven instructie van de orthodontist goed op. Alleen dan heeft de beugelbehandeling succes.
  • Vervang de elastieken elke dag op een vast moment (bijvoorbeeld na het opstaan).
  • Doe de elastieken bij het tandenpoetsen even uit.
  • Plaats direct nieuwe elastieken wanneer deze gebroken zijn of je ze verloren bent. Zorg er dus voor dat je altijd genoeg elastieken bij je hebt.
  • Heb je geen elastieken meer? Bel dan naar de praktijk om nieuwe op te halen.

Welke kleur hebben de elastiekjes?

De elastiekjes die om de slotjes van een beugel geplaatst worden, zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Deze kleur mag je zelf uitkiezen wanneer je op een controle-afspraak komt. De elastieken die aan de zijkant gedragen moeten worden, zijn alleen in een doorzichtige kleur verkrijgbaar.

Wat doen elastiekjes bij een beugel?

De elastiekjes worden geplaatst, zodat de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak beter op elkaar gaan passen. Hoe dit precies werkt, zie je in onderstaande video.

Heb je nog een vraag over het plaatsen en/of dragen van elastiekjes? Neem dan contact op met één van onze praktijken.