Zelfligerende brackets

Bij TopOrtho vinden wij het belangrijk dat jij, als beugeldrager, zo min mogelijk last hebt van het dragen van een beugel. Daarom volgen wij de ontwikkelingen binnen de orthodontie op de voet. Daarbij houden we altijd twee doelen voor ogen:

  • Met kleinere krachten werken, waardoor het gebit beter, maar ook pijnlozer, kan bewegen.
  • Het reinigen van brackets makkelijker maken, waardoor eventuele tandheelkundige problemen, zoals tandvleesontstekingen, voorkomen kunnen worden.

De nieuwste ontwikkeling is het systeem met de zelfligerende brackets.

Voordelen zelfligerende brackets

Zelfligerende brackets zijn kleiner dan de reguliere metalen brackets. Daarnaast wordt de draad op een slimme manier in het slotje vastgehouden met deurtjes of klepjes in plaats van met ijzeren ligaturen. Door klepjes in plaats van ligatuurtjes te gebruiken ontstaat er minder wrijving tussen bracket en draad, waardoor er minder kracht nodig is om de tanden en kiezen te verplaatsen. Het mogelijke voordeel is een snellere behandeling met minder ongemak!

Er zijn twee soorten zelfligerende brackets: met een passief of een actief klepje. Bij TopOrtho wordt met het Damon® Systeem gewerkt. Dit systeem heeft een passief klepje.

Metalen brackets en zelfligerende brackets

Verschil metalen brackets (links) en zelfligerende brackets (rechts)

Brackets met het Damon® Systeem

Het Damon® Systeem is ontwikkeld door de zeer ervaren Amerikaanse orthodontist dr. Dwight Damon. Het klepje bij de beugels van het Damon® Systeem houdt de boog in het slotje, terwijl deze toch vrij kan bewegen. Bij gebruik van het Damon ® Systeem zijn geen (gekleurde) elastiekjes nodig om de draad in de bracket vast te houden. Meer informatie over het Damon® Systreem vind je op de website van Damon Braces.

Heb je nog een vraag over de zelfligerende brackets? Neem dan contact op met één van onze praktijken. Wij helpen graag.