Behandeling

Beugels zijn tegenwoordig heel gewoon. Bij jongeren én volwassenen. Met een beugel kunnen we scheve tanden rechtzetten. Ook kunnen we de groei van de kaken beïnvloeden. Bij iedere leeftijd en conditie van het gebit past een op maat gesneden behandeling. Daarbij sta jij als patiënt op de eerste plaats. Daarom kun je er bij ons naast goede voorlichting en een passende behandeling ook op rekenen dat we de voortgang van de behandeling zorgvuldig bewaken.

Hoe gaan we te werk?

Er zijn veel soorten beugels. De vaste beugel die erop gericht is om de tanden recht te zetten of een losse beugel die de groei van de kaken bijstuurt. Ook zijn veel combinaties mogelijk. Om tot een optimale behandeling te komen, volgen we altijd deze drie stappen:

Stap 1: consult. In het eerste consult bepalen we samen of er een beugel nodig is. Naast de kaakontwikkeling, stand van het gebit en groei kijken we ook naar je motivatie. Ben je aan een beugel toe, dan maken we een afspraak voor een uitgebreid onderzoek. Het kan zijn dat je nog niet aan een beugel toe bent omdat we moeten wachten op wisseling en/of groei. Dan spreken we een nieuw consult af.

Stap 2: onderzoek. Op basis van dit gesprek gaan we kijken wat de beste behandelmethode is. Om je een persoonlijk behandelplan te kunnen voorstellen, doen we een uitgebreid onderzoek van je gebit. We kijken onder andere naar de kwaliteit van de tanden en de conditie van het tandvlees en het omgevende bot en weefsel. Na het onderzoek vertellen we je of – en op welke manier – behandeling mogelijk is. Bij het behandelplan hoort ook een kostenbegroting. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Stap 3: de behandeling. Na je akkoord op het behandelplan en de begroting begint het corrigeren van de tanden en/of kaken door (het plaatsen van) een beugel. Het doel is helder: je kaken, tanden en kiezen mooi in de rij en goed passend op elkaar te zetten. Tijdens de behandeling kom je regelmatig bij ons langs voor controles. Zo houden we de vorderingen bij en kunnen we de beugel waar nodig bijstellen of aanpassen. Na de behandeling kunnen tanden nog verschuiven. Dit gebeurt ook bij mensen die nooit een beugel hebben gedragen. Natuurlijk informeren we je hoe je ongewenste verschuivingen zo veel mogelijk kunt voorkomen. Vaak adviseren we om een retentiebeugel (spalk) te dragen: een dun draadje dat aan de tongkant van de tanden wordt bevestigd.