Plaatbeugel (retentieplaatje)

De plaatbeugel (of het retentieplaatje) is een plaatje van kunsthars dat tegen je gehemelte wordt geplaatst. Door middel van metalen draden die rond je tanden en kiezen zitten, wordt er druk op je tanden uitgeoefend.

Wanneer een plaatbeugel?

Plaatbeugel - retentieplaatje - TopOrtho

Plaatbeugel / retentieplaatje

Vaak wordt een plaatbeugel gebruikt om eenvoudige tandcorrecties te doen. Ook kan de beugel in het begin van de behandeling worden gebruikt om ruimte te creëren of juist na een behandeling geplaatst worden om de tanden en kiezen op de juiste plek te houden.

Vind een praktijk bij jou in de buurt

De behandeling en nazorg

Wanneer de plaatbeugel voor jou geschikt is, worden onderstaande stappen doorlopen. Hieronder hebben wij ook antwoorden op de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet.

  • Allereerst maakt de orthodontist afdrukken en foto’s van je gebit. Op basis hiervan wordt de beugel ontworpen.
  • Wanneer het ontwerp klaar is, wordt de plaatbeugel in een tandtechnisch laboratorium gemaakt.
  • Nadat de beugel gemaakt is, wordt de beugel in je mond geplaatst. De orthodontist zal uitleg geven over hoe vaak en hoe lang je de beugel moet dragen.
  • Tijdens de controle-afspraken zal de orthodontist regelmatig controleren hoe de behandeling verloopt en wordt de beugel, indien nodig, aangepast zodat het gewenste resultaat wordt bereikt.

Doet de plaatbeugel pijn?

Het plaatsen van een plaatbeugel doet geen pijn. Wel kan de beugel in het begin even wennen zijn, omdat er druk op je tanden en kiezen wordt uitgeoefend.

Kan ik de beugel zelf in- en uitdoen?

Ja, de beugel is gemakkelijk zelf in en uit te nemen.

Moet ik de beugel dag en nacht dragen?

In de meeste gevallen moet de plaatbeugel dag en nacht worden gedragen. Of dit ook voor jou geldt, wordt samen met jou besproken.

Moet ik de plaatbeugel uitdoen wanneer ik iets eet?

In het begin kan het erg wennen zijn om te eten met een plaatbeugel. Toch raden we je aan de beugel vanaf de eerste dag 24 uur per dag te dragen, zodat je sneller gewend bent aan de beugel.

Kun je met een plaatbeugel slapen?

Ja, je kunt met een plaatbeugel slapen. In de meeste gevallen geeft de beugel ’s nachts geen hinder.

Hoe moet ik mijn beugel schoonmaken?

De beugel kun je zelf reinigen met een tandenborstel en wat water. Je kunt eventueel iets tandpasta gebruiken. Wij raden je aan de beugel elke dag ’s ochtends en ’s avonds te reinigen. Vergeet de beugel niet na het poetsen meteen weer in te doen.

Heb je nog een andere vraag over dit type beugel? Neem dan contact op met één van onze praktijken.

Bekijk alle praktijken